Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde çay tarımında yeni dönem yarın başlıyor. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçtiğimiz yıl 4 bin liraya alıcı bulan bir kilo beyaz çay için üreticiye 400 lira ödeyeceklerini belirtti.

13 Foto: DHA - Çaykur Genel Müdürü mdat Sütlüoğlu


Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2015 yılının çayda rekor yılı olduğunu belirterek, alınan 681 bin ton yaş çay karşılığında 131 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirildiğini ve üreticilere 1 milyar lira ödeme yaptıklarını hatırlattı. 2015 yılında kar artışının yüzde 88 oranında olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, ihracatta ise yüzde 101 oranında ciro artışı sağlanarak başarılı bir yılın geride bırakıldığını dile getirdi.

BEYAZ ÇAY ALIM FİYATI 400 LİRA

Geçen yıl kilosu 4 bin liradan satılan beyaz çay üretimine bu yıl da devam edeceklerini ifade eden Sütlüoğlu, “Bu yıl da beyaz çay alacağız. Kilo başına 400 lira ödeme yapacağız. Vatandaşımız için beyaz çay üretimi ek gelirdir. Üreticilerimizin beyaz çay toplayıp getirmesini istiyoruz. Bu çayı kendileri de evlerinde içebilirler. Sağlıklı ve eşsiz ürünü kendileri de tüketsin ancak biz de üretmek istiyoruz. Bu değerli ürünü daha fazla üreterek tüketicilere sunmak amacındayız” dedi.

DÜNYADA KİLOSU 15 BİN DOLARA KADAR YÜKSELİYOR

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında iki yıl önce ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur ve iki özel firma tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen tomurcuklardan Çaykur 575, özel sektör firmaları ise 70 kilo olmak üzere 645 kilo beyaz çay üretti. Üretilen beyaz çayı alabilmek için Çaykur ve Rize Ticaret Borsası'na bine yakın başvuru yapıldı. Çaykur beyaz çayla ilgili fiyat ve ambalaj araştırmasını sürdürürken, iki özel sektör kuruluşu ürettiği 70 kilo beyaz çayı satışa çıkardı. Rize Ticaret Borsası'na başvuran 200 kişiden talebi karşılanan 60 kişiye kilosu 1100 ile 1250 dolar arasında değişen fiyattan Türkiye'deki aracılara 70 kilo beyaz çay satışı gerçekleştirildi. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın başta vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanında, insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.

KANSER İLACI UMUDU

Türkiye'de faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan'ın Çaykur'la birlikte hazırladığı projede, bu yıl ilk kez üretilen doğal ve organik beyaz çay Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle Tokyo'daki ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Burada yapılan araştırmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeye rastlandı. Önümüzdeki yıl ilaca dönüştürülerek hastalarda denenmesi planlanan ilacın özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut olması bekleniyor.