Önceki akşam, OPEC kararı ile yönünü yukarı çeviren dolar/TL, 3.4395'e kadar yükseldikten sonra günü 3.43 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah güne 09:05'te 3.4290/3.4323 seviyesinden başladı. Dolar saat 19:30 itibariyle 3.5061 TL'nin üstünde işlem görüyor. Saat 16:41 itibariyle euro ise 3.7069/3.7116 civarında euro gün içerisinde 3.71 TL'yi aşarak tarihi rekorunu kırdı.

Dolar 3.48'i aşarak tarihi rekorunu kırdı. Dolar 3.49'ı aşarak tarihi rekorunu kırdı.

GÖRÜŞMENİN ARDINDAN GELEN REKOR


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, dolar ve euro kurlarının rekor kırmasını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. Erkan, Hükümet ve MHP'nin Başkanlık Sistemi'ni içeren Anayasa düzenlemesi taslağı konusunda anlaşmaya varmasının Türk lirasına baskının artırdığını belirtti. Erkan değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

[special_article_template title="Siyasal sisteme ilişkin haber akışının TRY’de baskıyı artırdığını görmekteyiz. " desc="" who="Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan">

Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerden sonra ortak yapılan basın açıklamasında; Başbakan Binali Yıldırım’ın iki ifadesi önemliydi. Cumhurbaşkanı’nın eğer seçilirse partisiyle ilişiğinin kesilmeyeceği ve Meclis görüşmeleri sonlandığında minimum 60 gün içinde referandumun gerçekleşecek olması. AK Parti ve MHP büyük ölçüde mutabakata varmış görünüyor, tasarının kısa sürede Meclis’e gelmesiyle beraber referandum sürecinin de hızlanması beklenebilir.

Euro 3.70'i aşarak tarihi rekorunu kırdı. Euro 3.71'i aşarak tarihi rekorunu kırdı.


Siyasal sisteme ilişkin haber akışının TRY’de baskıyı artırdığını görmekteyiz. Bugün USTRY paritesinin 3,4874 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördüğünü gözlemliyoruz. EURTRY 3,7050’de; yüzde 50 USD, yüzde 50 EUR’dan oluşan TRY sepeti de 3,59 seviyesi ile zirve yapmıştır. Uluslararası faktörlerde değişiklik beklememekteyiz, USD’nin küresel olarak konumu yakın gelecekte güçlü kalmaya devam edecektir. Ancak iç kırılganlık faktörleri itibariyle TRY’nin az tercih edildiği bugünkü eğilimden anlaşılabilmektedir. Bu çerçevede USDTRY kurunda da 3,50 üzerini beklemeyi sürdürüyoruz.