Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesinin ardından dün kur ve faizde sert yükseliş görülürken, dolar/TL bugün güne düşüşle başladı.

Bankacılar piyasalarda ilk satış baskısının küresel piyasalardaki iyimserliğin de etkisiyle bugün itibarıyla sona ermese de azalması daha sakin bir seyir öngörüyorlar.

Küresel piyasalardaki iyimserlikte ABD'de başkan adayları Clinton ve Trump'ın münazarasında Clinton'ın daha iyi bir performans gösterdiği tahminleri de etkili oldu.

Piyasalarda bugün gerçekleşecek iki Hazine ihalesi takip edilecek. İhalelerde Hazine'nin geçtiğimiz aylara göre borçlanma maliyeti yükselmesi ancak dünkü iyimserliğin de ihalelere talep olarak yansıması bekleniyor.

Moody's'in not indirimi ardından Türkiye bazı yatırımcılar için gerekli olan iki yatırım yapılabilir nottan birini kaybederken, kararın ardından dolar/TL illikit piyasada 3.00 seviyesini aştı. Gösterge 10 yıllık tahvil faizi Cuma kapanışa göre 50 baz puanlık artışla çift haneye yükselmişti. Gün sonuna doğru hem lokallerin 500 milyon dolar civarındaki döviz satışları hem de küresel piyasalardaki iyimser seyrin desteğiyle satış baskısı oldukça
azaldı.

Moody's Türkiye ekonomisini ülke dışından sermaye bulunan ve tüketime dayalı büyüme modelinden, daha dengeli bir modele kavuşturacak reformların süreklilik arz ederek uygulanabilme olasılığını düşük gördüğünü belirterek,
"Güç kaybeden kurumların dikkati kısa vadede büyümeyi artırma gereksinimi, artan güvenlik risklerine karşılık verilmesi, darbe girişimi sonrası gücün konsolide edilmesi ve aynı anda anayasa değişikliği gibi konular arasında bölünecek. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda dış risklerin azalması ihtimali düşük, hatta yükselmesi olası" denildi.

Hükümet yetkilileri ise kararı siyasi olarak yorumlayarak ekonomik gerçekleri yansıtmadığını vurgularken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam" dedi. Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı. Moody's açıklaması öncesi Cuma günü saat 1800'de 2.9550 civarında işlem gören dolar/TL haftasonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test ettikten sonra dün akşam günü 2.98 civarında tamamladı. Dolar/TL bu sabah saat 0842'de ise 2.9777/2.9787 seviyesinden işlem görüyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.1553660/3.1573, euro/TL ise 3.3402/3.3424 seviyesinde bulunuyor.

İLK TEPKİ OLARAK 10 YILLIK FAİZ 50 BP YÜKSELDİ, DAHA SONRA GERİLEDİ


Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü valörde son işlemde yüzde 9.51 seviyesindeydi. Dün gün içinde en yüksek yüzde 10.01 seviyesini test eden getiriler spot kapanışta ortalama yüzde 9.91, valörde son işlemde yüzde 9.84 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise Cuma
günü valörde son işlem yüzde 8.68 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Dün yüzde 9 seviyesine kadar yükselen iki yıllık gösterge faiz spot piyasada son işlemde
yüzde 8.95 seviyesindeydi.

Bankacılar piyasalarda ilk satış baskısı sonrası küresel piyasaların da desteğiyle gerçekleşen iyimserliğin bugünkü ihalelere de yansımasını bekliyor. Hazine bugün 22 Eylül 2021 itfalı altı ayda bir yüzde 4.60 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ilk kez 20 Nisan 2022 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek.

Hazine dün ise 3 ihale gerçekleştirmişti. Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin ardından Hazine'nin Eylül ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği gösterge 2 yıllık tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 8.98, gösterge 10 yıllık tahvilde yüzde 9.94, TÜFE'ye endeksli dokuz yıllık tahvilde reel faiz ise yüzde 2.55 ile beklentilerin altında gerçekleşti.