Başbakanlık kaynakları, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanacağını söyledi. Dün saat 17:00'de toplanan EKK'da son ekonomik gelişmelerin ele alınması bekleniyor.Önceki gün 3.50'yi aşarak tarihi rekorunu kıran dolar dün sabah 3.4970/3.4947 seviyesinden işlem görüyordu. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar dün  saat 13:30 civarında 3.5992'ü görerek tarihi rekorunu kırdı. Dolar dün saat 20:30 itibariyle 3.5258/3.5992 seviyesinde işlem görüyor.

[old_news_related_template title="Moody's Türkiye'yi takvimden çıkardı" desc="Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen yıl sonunda belirlediği ve Türkiye için bugün görünen değerlendirmeyi takviminden çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/sur-sondakika-18.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/moodys-turkiyeyi-takvimden-cikardi-1542008/"]

EURO REKOR KIRDI


Euro/TL ise dün sabah saatlerinde 3.74'ü aşarak tarihi rekorunu kırmıştı. Euro dün sabah saat 08:38 sularında 3.7350/3.7363 seviyelerinden işlem görüyordu. Euro gün içerisinde yükselerek 3.83'ü aştı. Dün saat 16:45 itibariyle euro 3.77251/3.7735 seviyelerinden işlem gördü.

Asya borsaları Avrupa ve Wall Street'te geçen sakin seyirlerin ardından son dönemlerde kaydettiği bazı kazançları geri verirken, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri ve ham petrol fiyatları son birkaç ayın en yüksek seviyelerinden geriledi.

PETROL HAFİF GERİLEDİ


Petrol fiyatları Brent ham petrolün 16 ayın zirvesini görmesinin ardından yaşanan kâr satışlarıyla beraber bugün düşüş gösterdi. Brent ham petrolün varil fiyatı 28 sent gerileyerek 53.66 dolara inerken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 14 sent kayıpla 50.92 dolardan işlem gördü.

KAPALIÇARŞIDA SON DURUM


Kapalıçarşıda gram altın 133 lira, çeyrek altın 219 TL, yarım altın 438 TL, tam altın ise 871 TL'den alıcısını buluyor.

3.50-3.65 ARASI OLABİLİR


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan doların rekor kırmasıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: DXY ve EURUSD gibi enstrümanlarda stabil seyrin olması, aynı zamanda GOÜ grubundaki para birimi değer değişimlerinin sınırlı olması; günlük bazda %0,89 değer kaybeden TRY’nin negatif ayrıştığını göstermektedir.

USD bir yandan Trump ve Fed beklentileriyle yükselirken, diğer yandan da Anayasa, Suriye ve Irak, AB ile ilişkiler ve OHAL gibi etmenler piyasalarda baskı yaratmakta. Son oluşan piyasa oynaklığı ile beraber sadece para piyasası değil, Türk finansal varlıklarının tamamı baskı altında kalmıştır. USDTRY’de 3,40’ı destek olarak görüyorduk. 3,40 altının zor olduğunu düşünüyoruz, 3,50 normalleştirilirse projeksiyon kanalları 3,50 – 3,65 hareketini beraberinde getirebilir. Biz yılsonu gerçekleşmesinin 3,50 üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

EURODA SON DURUM


Siyasi belirsizlikler ve risklerle yüzleşmek durumunda olan Avrupa açısından haftanın en önemli gelişmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 8 Aralık’ta yapacağı toplantı olacak. Avrupa Merkez Bankası hali hazırda varlık alımları yapıyor ve mevcut programın Mart 2017 sonrasına uzayıp uzamayacağı merak konusu. Halen düşük seyreden çekirdek enflasyon nedeniyle ECB’nin varlık alımlarına Mart 2017 sonrasında da devam etmesini bekliyoruz. EURUSD paritesinde stabil seyrinde devam etmesini bekliyoruz, 1,05 – 1,08 bandında hareket devam edebilir. Ancak TRY’deki değer kaybı çerçevesinde EURTRY paritesi de 3,75 – 3,90 bandına oturabilir.

'ZARAR ÖDENECEK GİBİ DEĞİL'


Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu yabancıların Türkiye'den çıkışlarının doları sert yükselttiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: Akşam toplanacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu öncesi Ankara’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizdeki yükselişi değerlendirirken “Şimdi buradan çağrı yapıyorum. Dövizinizi bozdurup altın alın. Dövizinizi bozdurup TL alın güçlensin.” demesiyle gerçeklerden çok uzak bir görüntü sergilemesi üzerine piyasalar karamsarlığa kapıldı. Oysa doları artıran temel dinamikler tamamen farklı...
Yabancılar Türkiye'yi terk ediyor.Yabancı alımları, satışların zayıf olması nedeniyle ani yükselişlere neden oluyor. Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı eylülde 212,8 milyar dolar açıklandı.Maalesef çok şirketin canı yanacak. Zarar ödenecek gibi değil... Bütün bunların şu an için tek reçetesi var, gereksiz açıklamalardan kaçınmak ve soğuk kanlı olmak.

'BANKA SATIŞLARI 3.55'E GERİLETTİ'


Dün sabah saatlerinde dolar, 3.49'lu seviyelerden başladı güne. Moody's'in Türkiye'yi değerlendirme takviminden çıkarması ve EKK'nın toplanacağının açıklanmasına kadar 3.49 seviyelerinde sakin seyreden dolar, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına kadar bu seviyelerini korudu.

C.Başkanı Erdoğan, “Dolar şöyle oldu böyle oldu, ben milletime şunu hatırlatıyorum; yastığının altında döviz olanlar gitsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Bu adımları attığımız sürece birilerinin oyununu bozacağız.” dedi. Ve ekledi “ Faizi düşürmekten başka yok.”dedi.

İşte bu açıklamaları sonrasında dolar endeksinin 101.000 altındaki seviyeye inmesine rağmen doların yeniden yükselişe geçtiğini ve 3.51’in üzerine ataklar gerçekleştiği görüldü. Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrasında piyasada Merkez’in faiz artırabilme ihtimalinin zayıfladığı düşüncesi Borsa İstanbul’da da satışları beraberinde getirdi.

'FAİZ ARTIRIM İHTİMALİ SIFIRLANDI'


A1 Capital Menkul Değerler araştırma direktörü Belgin Maviş Erdoğan'ın açıklamalarıyla faiz artırımı ihtimalinin sıfırlandığını söyledi. Maviş şu açıklamalarda bulundu:  Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla faiz artırım ihtimalini neredeyse sıfırladı. Vatandaşlara yönelik "dövizlerinizi bozdurun ve altın alın" açıklamalarının yanında faiz artırımına karşı ifadeleri de kur artışında etkili oldu.

3.59’lu seviyeden 3.55'e kadar gerileyen dolarda yabancı bankaların satışlarını daha fazla gördük. Şu anda yerli ve yabancı bankaların eşit ağırlıkta alıcılı yönde işlem yaptıklarını görüyoruz. EKK'dan ne çıkar bilinmez ama dolarda suların durulması için Merkezin müdahalesi dışında gerek Cumhurbaşkanından gerekse EKK toplantısından piyasaları sakinleştirecek ılımlı ve güven verici açıklamaların gelmesi olayın olumsuz etkisini kısmen giderebilir.

TCMB’nin açıkladığı verilere göre, finans dışı firmaların net döviz pozisyonu Eylül ayında -212.8 milyar dolar. 3,60 seviyesindeki dolar kurunda, basit bir hesaplamayla bu borçlara +40 milyar dolar daha eklendiğini hatırlatalım.

3.4150'nin üzerindeki dolar özel sektör açısından sürdürülebilir bir kur seviyesi değil. Döviz cinsinden ihracat yapanları zorda bırakır. Döviz cinsinden borcu olanları da büyük zarara uğratır.

Hareket kısa süreli de olsa uzun vadeli de olsa, aynı zarara neden olur.

REUTERS-sozcu.com.tr