Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine ara vermesinin ardından piyasalarda artan güven unsurunun desteğiyle geçen hafta tarihi zirveyi gören kur yönünü aşağı çeviren kurda jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalar izlenecek.

Geçen haftayı 3.0830 civarında tamamlayan dolar/TL bugün güne 08:53 itibarıyla 3.0770/3.0790 seviyesinde güne başladı. Cuma günü akşam saatlerinde 3.22 civarında seyreden sepet bazında TL aynı
saatte 3.2096/3.2104; 3.3550 civarındaki euro/TL ise 3.3444/3.3454 seviyesinden işlem görüyor.

TCMB geçen hafta sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi aydır devam eden indirimlere ara verdi.

Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle geçen hafta 3.1140'a kadar yükselen kur TCMB faiz kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.

Dolardaki küresel değerlenme eğilimi ise kurdaki iyimserliği sınırlayan ana etken olmaya devam ediyor. Fed yetkililerinden gelen ve yıl sonunda ABD'de faizlerin artırılacağı beklentilerini kuvvetlendiren açıklamaların ardından dolar yaklaşık dokuz ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Aralarında New York Fed Başkanı William Dudley'nin de bulunduğu bir dizi Fed yetkilisinden gelen para politikasında sıkılaştırma yanlısı açıklamalar ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'un 8 Kasım'daki seçimleri kazanacağı beklentileri Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı beklentisini güçlendirerek doları destekliyor.

ABD faiz vadeli işlem kontratlarına göre yatırımcılar Fed'in Aralık ayında faiz artıracağına yüzde 70 olasılık veriyorlar. CFTC verilerine göre yatırımcıların doların değer kazanacağını öngörerek aldığı net uzun pozisyonlar Ocak ayı sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Öte yandan Suriye başta olmak üzere bölgede devam eden askeri operasyonlar da yakından takip ediliyor.