Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Eylül ayında bin 490 liraya, yoksulluk sınırı ise 6 bin 111 liraya yükseldi. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 3.4 oranında arttı.

Eylül ayında gıda yoksulluğu sınırında yaşanan artışta taze sebze ve meyve fiyatları etkili oldu. Taze sebze fiyatlarında Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 10.4, taze meyve fiyatlarında ise yüzde 30.8 oranında artış kaydedildi.

Et ve kuru bakliyat fiyatlarında yüzde 1’e yakın azalış yaşanırken, süt-yoğurt fiyatlarında yüzde 5.3, peynir fiyatlarında yüzde 0.1,yumurta fiyatlarında yüzde 5.3, makarna-şehriye fiyatlarında yüzde 9.6, zeytin fiyatlarında yüzde 0.2, reçel, bal ve benzeri tatlıların fiyatlarında yüzde 1 oranında artış gözlendi. Patates, un ve yağ gibi gıda maddelerinin fiyatları düşerken, ekmek, bulgur-pirinç ve şeker fiyatları ise azaldı.

Yapılan araştırma, Türkiye’de ailelerin dengeli beslenmelerinin önündeki en büyük engelin et fiyatları olduğunu gösterdi. Et için ailelerin aylık olarak ödemesi gereken tutar 446 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamalarında 184 lira ile ikinci büyük kalemi süt-yoğurt oluştururken, ekmek, taze meyve ve sebze de gıda harcamalarında önemli yer tutan kalemler oldu.

YOKSULLUK SINIRI


Araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı eylül ayı için 6 bin 111 lira olarak gerçekleşti. Yoksulluk sınırında bir önceki aya göre yüzde 1.13 oranında artış yaşandı. Hesaplanan yoksulluk sınırının bin 490 lirayla en büyük kısmını gıda harcamaları oluşturdu. Aileler ikinci büyük harcamayı 941.6 lira ile barınma (konut) için harcarken, ulaşım için ayırmaları gereken tutar ise 865 liraya yükseldi.

Dört kişilik ailenin refah içerisinde yaşayabilmesi için aylık ortalama olarak giyim ve ayakkabıya 398 lira, ev eşyasına 491 lira, sağlık için 163 lira, lokanta ve oteller (tatil) için ortalama 478 lira,  eğitim için 157 lira, eğlence ve kültür için 234 lir, haberleşme için de 248 lira harcaması gerekiyor. TÜİK ise, Eylül’de açlık sınırını 1255 lira,  yoksulluk sınırını ise 5 bin 342 lira olarak hesapladı.