1472 yılında kurulan ve dünyanın en eski bankası sayılan İtalyan Monte dei Paschi di Siena zor günler geçirmeye devam ediyor. Business Insider'in haberine göre şirket, 2600 kişiyi işten çıkarıp 2019'a kadar da yaklaşık 500 şubesini kapatacağını ve şube sayısını 2000'den 1500'e indirmeyi planladığını açıkladı. Açıklamanın ardından bankanın hisseleri sert düşüş yaşadı. Gün boyu yüzde 14 primli seviyelerinde seyreden hisselerin 20 dakika içinde günlük kaybı yüzde 13 oldu.

Monte Dei Paschi Di Siena hisseleri böyle düştü Monte Dei Paschi Di Siena hisseleri böyle düştü

STRES TESTİNİ GEÇEMEMİŞTİ


5 milyar euro bir borç yapılandırması bulunan banka, ödemesini alamadığı krediler yüzünden zor durumda olduğu belirtiliyor. Şirket, bu işten çıkarmalarla 2019'da 1 milyar euro kar elde etmeyi amaçlıyor. İtalya'nın en büyük 3. bankası olan Monte dei Paschi di Siena, Avrupa Bankacılık Otoritesi tarafından uygulanan stres testini geçememiş ve AB'deki en kötü durumdaki banka ilan edilmişti.

İLGİLİ HABERDünyanın en eski bankası stres testinde sonuncu olduDünyanın en eski bankası stres testinde sonuncu oldu

DÜNYANIN EN ESKİ BANKASI


1472 yılında Monte di Pietà adı altına bir rehin dükkânı olarak İtalya'nın Toskana bölgesindeki Siena şehrinde kurulan banka, 1624 yılında bugünkü adını aldı. Banka, günümüzde de hizmet veren dünyanın en eski bankası olma özelliğini taşımakta.

MURAT MURATOĞLU: SON 5 YIL İÇİNDE İKİ KEZ BATTILAR


Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu Monte dei Paschi di Siena'nın durumu ve İtalyan ekonomisi üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: Son 5 yıl içinde iki kez daha battılar. İki kez kurtarıldılar. 1472 yılında kuruldular. Kriz öncesi dönemden itibaren yüzde 90'a yakın değer kaybetti. Satılacak diye haber uçurdular prim yaptı ondan sonra. Bu sadece İtalya'nın sorunu değil. Euro Bölgesi'nde ülkelerin banka kurtarması yasak. Esas hikaye dünya ülkelerinin gittiği belirsizlik. Avrupa Birliği ve Japonya negatif faiz uyguluyor. Bu ortamda bankalar para kazanamıyor. Ülkeler buna dayanamıyor. Biz pozitifiz bankalar para kazanıyor. O kadar çok paraları var ki insanlar ve şirketlerin daha çok borç almasına neden oluyor. Kendim para yaratacağıma giderim borç alırım diyor. İtalya'da çok fazla bu. İtalya'nın batık kredi oranı çok yüksek. 13 trilyon dolarlık tahvilin negatif karşılığı var. İnsanlar piyasaya o kadar güvenmiyorlar ki sonu felaket olabilir. Amerika bunu erken gördü faiz artırıyor. Gördü ve korktu. 2 bin şubesi var bunun 500 şubesini kapayacak. Elektronik ortamda şube kapatmanın bir anlamı yok. İki kez batmıştı. Üçüncü kez batmıştı. İtalyan ekonomisi 2008 yılından beri iyi gitmiyor.

İLGİLİ HABERİtalya ekonomisi yanıyor!İtalya ekonomisi yanıyor!