Avrupa Merkez Bankası (ECB) şu ana kadar ikincil piyasadan satın aldığı 1 trilyon euronun üzerindeki devlet tahvili nedeniyle kısa vadeli fonlama piyasalarında sıkışıklık oluşmaması için satın aldığı bu tahvilleri ödünç verdiği programın kapsamını genişletmeyi düşünüyor.

ECB borçlanma faizlerini düşürerek euro bölgesi ekonomisini destekleme çalışmaları kapsamında bir trilyon euronun üzerinde euro bölgesi ülkelerinin devlet tahvillerinden satın alarak bilançosunda tutmaya başladı. Ancak devlet tahvillerinin piyasadan çekilmesi ve ECB bilançosuna aktarılması, bankalar ve şirketlerin para değiştokuşunun başlıca enstrümanı olan repo kontratlarına teminat olarak kullanılan bu tahvilleri bulmakta zorlanmasına yol açıyor.

Başta ticaretin finansmanı olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılan repo kontratları ECB tarafından da para politikasının başlıca aktarma araçlarından biri olarak görülüyor. Repo piyasalarında teminat varlık eksiği nedeniyle sıkışıklık aynı zamanda tahvil piyasalarında sert satışlara yol açabilir.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar repo piyasalarında tıkanıklık oluşmaması için ECB'nin satın aldığı tahvilleri ödünç verme programının şartlarının gevşetilmesinin değerlendirildiğini belirtti. Buna göre ödünç aldığı menkul kıymeti vaktinde geri teslim etmeyen firmalara verilen cezalar azaltılacak, başka varlıkları teminat olarak kabul edilebilecek ve ödünç verme süresi uzatılacak.

Kaynaklardan biri, "Likidite kurursa zorda kalanların sayısı artar, bu da piyasa yapıcı bankaların daha temkinli olmasına yol açar" dedi. Kaynaklar menkul kıymet ödünç verme programının kapsamının genişletilmesinin 8 Aralık'taki ECB toplantısında görüşüleceğini belirttiler.

Aynı toplantıda ECB'nin daha önce Mart 2017'ye kadar süreceğini açıkladığı aylık tahvil alımlarının bu tarihten sonra devam edip etmeyeceği de karara bağlanacak. Kaynaklar menkul kıymet ödünç verme programında yapılacak değişikliklerin son hali tahvil alım programına bağlı olduğu için değişikliklerin Aralık'a yetişmeyebileceğini ifade ediyorlar.

ECB ve Almanya Merkez Bankası konu hakkındaki soruları cevaplamadı.