Alınan tüm tedbirlere rağmen gıda enflasyonunun önüne geçemeyen hükümet, tarım ve hayvancılıkta iki yeni reforma gidiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik gıdanın tarladan tezgaha ulaşma noktasında enflasyon meydana geldiğini kaydederek, “Ekilmedik bir karış toprak kalmayacak. Ekilmeyen toprakların üretime kazandırılması için yasal düzenlemeyi parlamentoya getireceğiz” dedi.

184 OVA BELİRLENDİ


Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından dün İstanbul’da düzenlenen ‘Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu’ toplantısında konuşan Bakan Çelik, 184 ova belirlendiğini belirterek, “Buralar tarımsal sit alanı olarak belirlenecek” diye konuştu. Gıda fiyatlarını sadece arz talep dengesinin belirlemediğinin altını çizen Bakan Çelik şunları söyledi: “Fiyatları belirleyenler arasında aracılar, perakende sektörü, spekülatörler ve spekülatif hareketler var. Bunlar arz talep dengesinin önüne geçmiş durumda.

Antalya’da karpuzun kilosu 32 kuruş ancak markette 1 TL. Domates Antalya’da 1.5 TL markette 4 TL. Neredeyse 3 misli artıyor. Bunun önüne geçeceğiz.”

ETTE ÇÖZÜM BESİCİLİK


Türkiye’nin 1.1 milyon ton ete daha ihtiyaç duyduğunu anlatan Çelik, “Yaklaşık 25 ilde yetiştirici bölgesi ilan edilecek. 6 ay beslemek için 500 bin büyükbaş hayvan alındığına dikkat çeken Çelik, “Bu hayvancılık değil, ticaret yapmaktır” eleştirisi yaptı. Faruk Çelik, “Destekleme modelinin hangi ürünlere uygulanacağını belirledik. Bu ekilirse deste var. Ekilmezse destek yok” dedi.

GIDA FİYATINDA YÜZDE 84 ARTIŞ YAŞANACAK


Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, en büyük tehdidin iklim değişikliği olduğunun altını çizdi. 2080’e kadar gerçekleşecek 2.5 derecelik sıcaklığın 50 milyon kişiyi etkileyeceğini kaydeden Symes, “Ülkemizde Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre açlığa son verme aşamasında olan 79 gelişmekte olan ülkeden biri. Ancak Türkiye dahil birçok ülkede iklim değişikliği nedeniyle su sıkıntıları yaşanacak. Gıda fiyatlarındaki yükseliş yüzde 84’e çıkacak” dedi.

Sektörün sürdürülebilirliği açısından küresel ve ulusal gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini belirten Symes, “Avrupa Birliği ve ABD ticaret anlaşması
üzerinde çalışıyor. Çin’in ihracatı 10 kat arttı. Ülkemiz açısından fırsatlar ve tehditler var. Türkiye rekabet avantajı