İşte 17 önlem maddesi


1.Mevcut ekonomi politikaları kararlılıkla sürdürülürken, sermaye kontrollerinin kullanılmasının hedeflenmediği üst düzeyde vurgulanmalıdır.

2.Uluslararası kuruluşlara ve kredi derecelendirme kuruluşlarına yönelik sistematik bir iletişim stratejisinin izlenmelidir.

3.Büyüme performansının arzu edildiği şekilde gerçekleşmemesi durumunda mevcut mali alanın kullanılacağı vurgulanmalıdır.

4.Yeni sermaye piyasası enstrümanları kullanılarak tasarrufların artırılması sağlanmalıdır.

5.Yapısal reformlar ve yeni teşvik paketleriyle katma değeri yüksek ürünler ve sektörler desteklenmelidir.

6.TCMB ek destekleyici adımlarına devam etmeli, zorunlu karşılık oranlarını düşürmeli ve OHAL süresince faiz indirim politikasına ara vermelidir.

7.Tüketimde yaşanabilecek daralmayı önlemek amacıyla, kamu bankaları eliyle hanehalkı ve reel sektöre yönelik düşük/sıfır faizli "Milli Dayanışma Kredisi” verilmelidir.

8.Vatandaşların dövizlerinin ekonomiye kazandırılması, rezervlerin artırılması için "Milli Dayanışma” kamu borç enstrümanı tanımlanarak ihracına başlanmalıdır.

9.El konulan FETÖ şirketleri Özeleştirme İdaresine devredilip, seri ve şeffaf bir şekilde yeni yatırımcılara arz edilmelidir.

10.Ödenmemiş vergi ve prim borçları yeniden yapılandırılmalıdır.

11.Reel sektöre döviz kazandırıcı ve önem arz eden yatırımlar için yıl sonuna kadar faizsiz kredi, hibe ya da SSK prim desteği sunulmalıdır.

12.Varlık Barışı, kapsamı ve süresi genişletilerek uygulamaya konulmalıdır.

13.Toplam değerinin % 70’inden fazlası Türkiye’de üretilen ürünlere yönelik OHAL süresi boyunca KDV indirimi sunulmalıdır.

14.Asgari ücret artışının işverene maliyetini azaltmak üzere yapılan 100 TL’lik asgari ücret teşvik ödemesi 3 ay daha uzatılmalıdır.

15.El konulan eğitim sektörü dışındaki vakıfların malvarlıkları Milli Savunma Sanayii şirketlerinin Ar-Ge harcamaları için devredilmelidir.

16.Kredi temininde menkul değerlerin de teminat olarak gösterilebilmesine imkân tanıyacak düzenleme ivedilikle çıkarılmalıdır.

17.OHAL süresince kredi teminat açığından mustarip olan işletmeler için Kredi Garanti Fonu ilave destek sunmalıdır.