Hazine Müsteşarlığı koltuğu, en son İbrahim Halil Çanakçı’nın 2014 yılı son baharında IMF’ye gönderilmesiyle boşalmıştı. Aynı dönemde Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi, Başbakanlık’ın da Ahmet Davutoğlu’na bırakılmasıyla Hazine’de atama krizi baş göstermiş, Davutoğlu’nun atama için saraya onaya gönderdiği tüm isimler saraydan veto yemişti. Hazine’nin başına kurum içerisinden deneyimli müsteşar yardımcılarının atanması bekleniyordu. Ancak sürpriz gelişmeyle koltuk ‘dışarıdan’ atamayla doldurulmuş olacak.

FAİZLE İŞLEYEN SİSTEME 3 FAİZSİZ BANKACI


Hükümet, merkezinde ‘faiz’ olan ve Türkiye ekonomisinin en önemli alanını kapsayan BDDK, Merkez Bankası ve şimdi de Hazine’nin tepe yönetimine faizsiz bankacıları getirmesi dikkat çekiyor. Hazine’ye gelmesi beklenen Osman Çelik de tıpkı BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben gibi Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan geliyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da Albaraka ve Kuveyt Türk katılım bankalarında faizsiz bankacılık deneyimine sahip. Hazine her yıl iç ve dış borçlar için 50 ila 60 milyar lira ‘faiz’ ödüyor. Bu faizi ödeyebilmek için katrilyona yaklaşan borçları faizle döndürüyor. Merkez Bankası ve BDDK bütün sistemi faizle çeviriyor. İşte Hazine, BDDK ve Merkez Bankası başkanlarının faizsiz bankacılık deneyim ve tecrübeleri:

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI’NA OSMAN ÇELİK


1964 yılında Erzincan’da doğdu. ODTÜ Ekonomi Bölümü’nden mezun. 1986-1987 yıllarında arasında DİE’de (TÜİK) çalıştı. 1988-1995 yılları arasında Faisal Finans Kurumu Proje Değerlendirme ve Hazırlama Müdürlüğü’nde Uzman ve Baş Uzman olarak görev aldı. 1995-1999 yıllarında İhlas Finans Kurumu’nda Proje ve Pazarlama Müdürlüğü görevini sürdürdü. 1999-2005 döneminde Anadolu Finans Kurumu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Türkiye Finans Katılım Bankası’nda 2006-2013 yılları arasında kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, 2013-2015 yılları arasında Ticari Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev alan Osman Çelik, Haziran 2015’ten bu yana Türkiye Finans Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürüyordu.

Osman Çelik Osman Çelik




MERKEZ’E MURAT ÇETİNKAYA


Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler mezunu. için Merkez Bankası Kanunu’nda yapılan değişiklikle atamasının önündeki engel kalktı. Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başladı. 2008 yılından 2012 yılına kadar Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 29 Haziran 2012’de Merkez Bankası Başkan Yardımcısı görevine getirildi. 18 Nisan’da Merkez’e başkan atandı.

murat-cetinkaya-kimdir

BDDK’YA MEHMET ALİ AKBEN


Uludağ Üniversitesi İşletme mezunu. 1986-1989 döneminde Faisal Finans Kurumu’nda Muhasebe Şefliği görevini yürüten Mehmet Ali Akben, 1989-1999 yılları arasında Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu Mali İşler Müdürü olarak görev yaptı. 1999 yılından itibaren Anadolu Finans Kurumu Genel Müdür Yardımcılığı’nı üstlenen Akben, 2006 yılından 2011 yılına kadar Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştü. 2012 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kurul üyeliğine atandı. 15 Mayıs 2015’ten bu yana BDDK Başkanı.

Mehmet Ali Akben Mehmet Ali Akben