Fed'in Kasım ayı toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar gelecek ay faiz artırımına işaret ediyor.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan tutanakları şöyle yorumladı: Kasım ayındaki politika açıklamasının algısını çok fazla değiştirecek satır başları görünmemekle birlikte, birkaç Fed üyesinin Aralık faiz artışının kredibilite açısından da önemli olduğunu düşündüğünü gözlemliyoruz.

İLGİLİ HABERFed'in önemli isminden flaş faiz açıklamasıFed'in önemli isminden flaş faiz açıklaması


Kasım ayında politika açıklamasında yapılan nüans değişiklikleri, bir sonraki aya ilişkin faiz artırımı beklentilerini canlı tutmuştu. Düşük petrol fiyatlarının enflasyonu zayıf tuttuğu tabirinden vazgeçilmiş; ayrıca enflasyonun ilerleyen dönemde zayıf kalmasının beklendiği ibaresi de, yerini enflasyonun ilerleyen aylarda güçleneceği beklentisine bırakmıştı.

İLGİLİ HABERFed için önce seçim, sonra Aralık...Fed için önce seçim, sonra Aralık...


Fed’in en önemli enflasyon göstergesi PCE, Eylül ayında güçlü bir artış göstererek %1,2 seviyesine gelirken, çekirdek PCE enflasyonu da %1,7 seviyesinde kalmaya devam etti. Mevcut oranların yılbaşına göre göreceli olarak yüksek olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca %2 olan nıhai enflasyon hedefine de yakın, ki son açıklanan verilerde harcama ve tüketim kanallarından gelen katkının arttığını gözlemliyorduk. İşsizlik, birçok ekonomist tarafından en düşük sürdürülebilir seviye olan %5 seviyesinin de altında; %4,9. ABD ekonomisi 3. çeyrekte de %2,9 büyüme kaydederek bir önceki çeyrek performansının üzerine çıktı.

İLGİLİ HABERDolar tarihi rekor kırdı! Dolar ne kadar oldu?Dolar tarihi rekor kırdı! Dolar ne kadar oldu?


Fed’in artık Aralık’ta faiz artıracağı hemen hemen bilinmekle beraber, 2017’ye de en az 3 faiz artışı beklentisiyle girme olasılığı ağır basıyor. Kasım toplantısından bugüne kadar değişen faktörler; daha net bir görüntü ve Trump. Fiyatlamalarda net bir etki beklemiyorduk.