Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya ekonomisi 2016 tahminlerini kötüleştirdi. Kuruluşun raporunda Rusya ekonomisiyle ilgili olarak “2016 yılı gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) tahminlerimizi yeniden gözden geçirdik ve yüzde 0,5 büyüme yerine yüzde 1 küçülme bekliyoruz” denildi.

2016 ekonomi tahminlerinde düşük petrol fiyatlarının etkili olduğunun altı çizilen raporda “Eğer 2016 yılında petrol fiyatları yükselmeye başlamazsa, petrol sektöründeki vergi artışı ihtimali güçlenecektir. Bu da sektördeki sermaye harcamalarını daha da azaltacaktır” uyarılarında bulunuldu.

Raporda ayrıca şunlar kaydedildi:

“Ülke yönetimi kendi politikalarının sınırlarına uymaya devam ediyor, bu da yaşanan petrol şokunun Rusya’nın egemen ödemeler dengesine olan etkisini yumuşatıyor. Fakat kredi politikalarının sertleştirilmesi, bizim daha önceki tahminlerimizle kıyaslandığında büyümeyi sınırlayıcı bir hamle. Biz Rusya ekonomisinin 2016 yılında da küçüleceğini tahmin ediyoruz.”

Rusya hükümeti, bakanlıklardan bütçe harcamalarını 700 milyar ruble (9 milyar dolar) azaltmasını istedi. Hükümet 2016 bütçesinde ortalama petrol fiyatını 50 dolar yerine 40 dolar olarak belirledi. Bütçe kısıntıları Rusya’nın GSYİH’sının yüzde 0,9’unu oluşturacak ve bütçe açığının yüzde 3’ün altında kalmasını sağlayacak. Fitch ekonomi uzmanları, bütçe politikalarının sertleştirilmesinin, zaten düşük petrol fiyatları ve rubledeki devalüasyonla zayıflayan ekonomiye daha çok zarar vereceğini düşünüyor. (CİHAN)