Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, not değerlendirmesinde teknik bir ayarlama yaptı. Fitch'in yaptığı ayarlama sonucu Türkiye'nin uzun vadeli yerel para cinsinden BBB olan notu "BBB-" ye çekti. Görünüm durağan'da tutuldu. Uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunda herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Fitch'in bu ayarlamayı bütün ülkeler için yaptığı ve birçok ülkenin notunda güncellemeye gidildiği görüldü. Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu 19 Ağustos'ta açıklaması bekleniyor.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan Fitch değerlendirme tekniğinde bir değişikliğe gittiğini, bunun not değişikliği anlamına gelmediğini belirtti. Erkan  "Fitch yapmış olduğu metodoloji değişikliği nedeniyle birçok ülkenin yerel para cinsinden notunda değişikliğe gitmiştir ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunmaktadır. Bildiğimiz anlamda bir not indirimi olarak algılamamak gereklidir. Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu yatırım yapılabilir seviyede olmaya devam etmektedir ve söz konusu Fitch açıklamasının da bununla alakası yoktur. Fitch'in takvimi Türkiye'nin kredi notunun 19 Ağustos'da güncelleneceğini göstermektedir. Fitch'in bu açıklamasını da not indirimi sinyali olarak algılamamak gereklidir. Yine de hali hazırda 2 kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir notu olan Türkiye'nin Ağustos ayındaki Moody's veya Fitch değerlendirmelerinden birinde not indirimi ile karşılaşması ihtimali de bulunmaktadır." dedi.

ALGI OPERASYONU


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, “Fitch Fitchliğini gene yapıyor! Türkiye yatırım yapılabilir ülkedir! Algı operasyonu söz konusu” dedi. Gedikli yaptığı yazılı açıklamada, “Türk ekonomisinin atacağı güçlü adımlar ve hükümetin alacağı kararlarla yatırımcıların güvenini artıracağını vurgulayarak  S&P ve Fitch  benzeri kuruluşların yanlış ve siyasi kararına cevabı böyle verileceğine dikkat çekti.  “Fitch Türkiye'nin yerel para cinsinden not indirimi yapıp açıklayarak sanki ülke notu inmiş gibi algı operasyonu yapıyor “ diyen Gedikli şunları dedi:
“ Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dün belirttiği gibi bunlar artık ekonomik değerlendirme yapmıyor siyasi açıklama yapıyorlar! Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin not indirilecek riskli bir durumu kesinlikle yoktur! Bu not indirimleri yarım kalan FETÖ terör darbesinin ekonomi ile başarıya ulaşmasını sağlamaya çalışmaktan başka birşey değil.”

İLGİLİ HABERMoody's'i beklerken S&P notumuzu kırdı, dolar yükseldiMoody's'i beklerken S&P notumuzu kırdı