Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye’ye giren kayıt dışı 9,6 milyar doların bavul ticaretinden kaynaklanmış olabileceğini savundu. Elitaş, “Kaynağı belirsiz giren dövizin minimum seviyede olması herkesin istediği bir şeydir. Bu para alt kalemlerden giriyor. Bavul ticaretinden kaynaklanabilir, turizm gelirlerinden kaynaklanabilir. Anket yapılarak ‘net hata-noksan’ kısım ortaya çıkabilir. İstatistiki bir hatadır.” dedi.

Foto: Shutter


Ekonomi Bakanlığı’nın bütçe, kesinhesap ve Sayıştay Raporu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bakanlığın çalışmalarına dair bir sunum yaptı. Sunumun ardından komisyon üyelerin soru, eleştiri ve önerilerine geçildi. Türkiye ekonomisinin kayıp dışı para ile yönetildiğini savunan muhalefet milletvekilleri, 2015 yılı kayıtlarına göre 9,6 milyar doların kayıt dışı şekilde ülkeye geldiğini iddia etti. Kayıt dışı para hususunda Mustafa Elitaş, “Net hata-noksan, gönül ister ki minimum seviyede olması lazım. Yani kaynağı belirsiz giren dövizin minimum seviyede olması herkesin istediği bir şeydir. Bu para alt kalemlerden giriyor. Bavul ticaretinden kaynaklanabilir. Turizm gelirlerinden kaynaklanabilir. Anket yapılarak ‘net hata-noksan’ kısım ortaya çıkabilir. İstatistiki bir hatadır zaten. Net hata-noksan kaleminde Merkez Bankası’nın kayıtlarında ne görünüyorsa odur zaten.” diye konuştu.

‘UÇAK KRİZİ DÖNEMİNDE RUSYA’YA İHRACATIMIZDA YÜZDE 80’LIK BİR AZALMA OLDU’

Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi çerçevesinde yaş meyve sebze ihracatçıları ile bir çok kez bir araya geldiklerini kaydeden Elitaş, “Şu anda yaş meyve sebze ihracatçıları Rusya’dan kaynaklı ihracatlarını eksilmesini başka ülkelere yaptıkları ticaretle telafi ettiklerini belirtmek isterim. Normal şartlar altında Rusya ile olan ticaretimiz bizim 3,7 milyar dolarlık seyire ulaşacaktı. Rusya ile uçak krizi olduğu dönemde bizim o 15 günlük süre içerisinde ihracatımızda yüzde 80 civarında bir azalma oldu. Baktığımızda yaş meyve sebze ihracatı yapan özellikle Antalya bölgesindeki durumda olağanüstü bir sıkıntının olmadığını ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

2023 HEDEFİNDEKİ 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACATTA REVİZYON


2016 yılının Türkiye’nin yeniden hedef belirleme yılı olarak değerlendirmek istediğini kaydeden Elitaş, 2015 yılından itibaren ortaya çıkan petrol fiyatlarındaki olağanüstü seviyelerdeki düşüşün Türkiye’ye yeni pazarlar arayışına sevk ettiğini ifade etti. İhracatta beklenmedik seviyede düşüşlerin yaşandığını kaydeden Elitaş, 2023 hedefleri çerçevesinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefin halen geçerli olup olmadığı sorusuna dünyada şartların aynı kalması durumunda o yönde bir vaatte bulunduklarını, dünyadaki ekonomik değişimle birlikte verilen vaatlerin hayata geçirilmesi konusunda revize edilebileceğini kaydetti.