İşte Bloomberg'de yer alan Merkez Bankası değerlendirmesini içeren o haber:

Türk Lirası'nın değer kaybetmesi Merkez Bankası'nı üç yıl aradan sonra faiz artırmaya zorlayabilir.

Bloomberg anketine katılan 24 kişiden 7'si Merkez Bankası'nın faizleri 25 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası son PPK'ya kadar kademeli olarak faiz indiriyordu.

[special_article_template title="Politika faizi nedir?" desc="Politika faizi ise en basit tabirle Merkez Bankaları tarafından belirlenen, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olarak ifade edilir. Merkez Bankaları bu faiz oranı üzerinden bankaların repo taleplerini karşılıyor. " who="sozcu.com.tr"]

Merkez Bankası sürekli olarak hükümet yetkililerinden faiz indirmesi yönünde baskı görüyor. Hatta darbe sonrasında bile bu baskı devam etti.Finans Yatırım'ın baş ekonomisti Burak Kanlı “Hükümet aksine niyetli olsa da 25 veya 50 puanlık bir artırım gelebilir” açıklamasında bulunrdu. Kanlı bu durumun Merkez Bankası Murat Çetinkaya gerektiğinde faiz artırır mesajını da piyasaya verebileceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Bülent Gedikli borçlanma maliyetlerini atırmanın ekonomiye bir katkısı olmayacağını belirtti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de bu fikri paylaşıyordu. Odeabank Stratejisti Şakir Turan yaptığı açıklamada “Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesi banka yetkililerinin öylece oturmadığını gösterecek” açıklamasında bulundu. Turan 25 baz puanlık faiz artırımı bekliyor.

[statistics_releated title="FAİZLER NE KADAR?" value="%8.25" sub_title="İşte Merkez Bankası'nın faiz oranları:" sub_text="Merkez Bankası son aylarda yaptığı faiz indirimleriyle faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.25'e kadar çekti. Politika faizi ise yüzde 7.5."]

Merkez Bankası en son 28 Ocak 2014 tarihinde faiz artırmıştı.