25 yıllık işletme hakkı 2019 yılında sona eren ve İstanbul’a 22 yıldır hizmet veren Esenler Otogarı 1994 yılında yap-işlet-devret modeliyle Uluslararası Anadolu Trakya Otobüsçüler Derneği tarafından 150 milyon dolarlık yatırımla inşa edildi. Günde 2 bine yakın otobüs, 2 bine yakın da aracın giriş çıkış yaptığı Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş (Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş) tarafından işletilen otogarda, günlük kazanç ortalama 100 bin lirayı buluyor. 168 yazıhane ve 330 firmanın bulunduğu otogarda ücretsiz olması gereken süre içinde park eden araçlardan bugün 10 TL ücret alınıyor. Otogara giren 2 bin aracın sadece yolcu getirip götürmek için geldiği yani 25 dakika kalmadan çıktığı düşünülürse ücretsiz olması gereken hizmetten günde 20 bin lira kadar gelir elde ediliyor.

İLGİLİ HABEROtogar bu sözleşme ile nasıl boşaltılacak?Otogar bu sözleşme ile nasıl boşaltılacak?

15 GÜN İÇİNDE BOŞALTIN


Tartışmalara neden olan otopark ücreti tahsilatı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi 19 Ağustos 2016’da İstanbul 17. Noterliği aracılığıyla Uluslararası Anadolu Trakya Otobüsçüler Derneği ve Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş’ye tebligat gönderdi.

Hakkında hapis cezası olan ve yurtdışında bulunan Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk’ün sosyal medyadan duyurduğu tebligatta sözleşmenin amacına uygun kullanım yapılmadığı gerekçesiyle feshedildiği bildirildi. Esenler Otogarı’nın 15 gün içinde tahliye edilerek İBB’ye teslim edilmesi istendi.

İLK KRİZ 2015’DE YAŞANDI


Otogarın boşaltılması kararının alınması yol açan otopark krizi ilk kez 2015 yılında patlak vermişti. İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü tarafından alınan kararla Esenler Otogarı’nda 25 dakikaya kadar araç giriş-çıkışları yıllar önce ücretsiz yapılmıştı. Ancak otogarın işletmecisi Avrasya Terminal İşletmeleri, belediyenin otogara müdahale hakkı bulunmadığını savunarak otoparktan ücret almaya başladı. 2015 yılında araç başına alınan ücret 8 liraydı. Sürücülerin yıllardır şikayet ettiği uygulamaya İBB ilk kez 2015 yılının şubat ayında müdahale etti. Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından otogar çıkışında denetim yapılmaya başlandı. Zabıta ekipleri araç sürücülerine 0-25 dakika arası giriş-çıkışlarda yaptıkları ödeme nedeniyle tutanak tutturmalarını istedi. Zabıta ekipleri tarafından hazırlanan tutanaklara sürücüler imza atarken, ödedikleri ücretin fişlerini de ekiplere verdi.

İLGİLİ HABERİBB otogarın tahliyesini istediİBB otogarın tahliyesini istedi

3 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ


Zabıta ekipleri, tutanak tutulan her bir sürücü için otogar yönetimine 200 TL ceza yazdı. Bir yıla yakın bir sürede Avrasya Terminal İşletmeleri'ne yaklaşık 3 milyon lira ceza kesildi. Ancak 25 dakikalık ücretsiz otopark uygulaması bir türlü hayata geçirilemedi ve sürücülerin şikayetleri devam etti. Bu yıl araç başına alınan ücret 10 liraya çıktı.

“O PARADA YETİM HAKKI VAR”


CHP İstanbul İl Sekreteri ve meclis üyesi Dr. Hakkı Sağlam, bu sorunun uzun yıllardır devam ettiğini ancak Kadir Topbaş’ın bugüne kadar adım atmadığını belirterek “Otopark ücreti alınması yasaya uygun değil mevzuata aykırı. Biz bunu defalarca gündeme getirdik ama Topbaş sustu. Bugün araları bozulduğu için konuyu gündeme getirdi. Devlet adamlığı ciddiyeti bu değil. Dün bizim ısrarlı taleplerimize rağmen hukuku uygulamayan Kadir Topbaş’ın bugün birden bire hukuku hatırlayıp uygulamanın yasal olmadığını söylemesi çok ilginç ama doğru bir karar” dedi. Esenler Otogarı’nda sözleşmeye aykırı şekilde toplanan otopark ücretinin haksız yere birilerinin cebine girdiğini dile getiren Sağlam, “Yetim hakkı var bu parada. Ortalama günlük 20 bin liralık kazanç elde edildiği düşünülüyor. Hafriyat döküm yerleri ve otopark işindeki para hiçbir yerde yok. Hiçbir sanayici kazanmaz bu parayı” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Erhan Aslaner de belediyenin geç de olsa böyle bir adım atmasını doğru bulduklarını belirterek “Ama arkasından ne çıkacağını da takip edeceğiz. Boşaltılan otogarın yerine ne yapılacağı önemli. Ayrıca oradaki küçük esnafın mağdur edilmemesi için de gereken önlemler alınmalı” diye konuştu.

ESENLER OTOGARI YEŞİL ALAN OLACAK


Ücretsiz otopark tartışması sürerken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçtiğimiz eylül ayında Esenler Otogarı’nın park haline getirileceğini açıkladı. Şehrin içinde kalan otogarın gelecekte işlevini yitireceğini belirten Topbaş “6 ayrı noktada otogar yapacağız. Mevcut Bayrampaşa'daki otogarı da üstünü tamamen yeşil park haline getirmeyi, alt katlarını otopark yapmayı düşünüyoruz. 2017 gibi bu otogarlar hizmete girecek” dedi.

GAZİ, TUZLA VE ISPARTAKULE


2016 yılının nisan ayı İBB Meclis oturumunda da yeni otogarlar için ilk adım atıldı. Esenler ve Harem’deki otogarları kaldırdıktan sonra yapılacak yeni otogarların planları hazırlandı. Planlara göre yeni cep otogarları Anadolu yakasına Tuzla, Avrupa yakasında Gazi Mahallesi ve Ispartakule’ye yapılacak.