Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD ekonomisine yönelik pozitif verilerde bir zayıflama yaşanmadığı sürece Fed'in 14-15 Haziran'da yapılacak FOMC toplantılarında faiz artırımı kararı alması gerektiğini söyledi.

"Eğer veriler ekonominin güçlendiği görüşüm ile tutarlı gelmeye devam etmezler ise, faiz artırımına ara vermeliyiz. Ancak aksi bir durumda Haziran'da bir faiz artırımının uygun olacağını düşünüyorum" diye konuşan Harker, "Ancak tekrar vurgulamak istiyorum ki, faiz kararı verilerin neye benzediğine bağlı olacak. Kararı, 14 Haziran öncesi gelecek istihdam ve enfasyon raporları belirleyecek" diye konuştu.

FOMC'nin oy verme hakkına sahip bir üyesi olmayan Harker, faiz artırım kararının verilere bağlı olacağını, 3 Haziran'da açıklanacak istihdam raporu, enflasyon ve ilk çeyrek GSYH verilerinin Fed kararını belirleyeceğini vurguladı.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumunun yarattığı risklerin Fed yetkililerince bilindiğini de belirten Harker ancak, bu konunun Haziran ayı faiz kararında belirleyici olacağını düşünmediğini ifade etti.

Harker "İngiltere'deki referandumu görmezden gelemeyiz, ancak temel olarak bu konu ABD ekonomisinin gücü ile ilişkili değil" diye konuştu.

Harker açıklamasında, aralarında hisse senedi piyasası oynaklığı ve Çin'e yönelik endişelerinde olduğu global risklerin azaldığına da işaret etti.