Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta üç çocuk istemesine karşın, Türkiye’nin çocuk yoksulluğu ile mücadele konusunda ciddi politikalara ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de her üç çocuktan biri ciddi yoksunluk çekerken, İsveç’te her 100 çocuktan 1.2’si maddi yoksunluk yaşıyor. Türkiye’de maddi yoksunluk oranı yüzde 36.2’yi bulurken, bu alanda Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise yüzde 10.3 seviyesinde bulunuyor.

Aydın DEMİR

Hükümet çok çocuklu aile istiyor. Ancak devlet sosyal politikalara sahip olmadığı için dar gelirli aileler çocuğuna bakmakta zorlanıyor.


Prof. Dr. Seyfettin Gürsel başkanlığında Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (Betam) yaptığı araştırmaya göre 2014 yılında Türkiye’de yaklaşık her üç çocuktan biri, başka bir deyişle 7 milyondan fazla çocuk şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşıyor. Veriler, çocuklar arasındaki şiddetli maddi yoksunluk sorununun batı bölgelerinden doğu bölgelerine doğru gidildikçe daha ciddi bir hal aldığını gösteriyor. Avrupa Birliği’nin yoksunluk tanımına göre hazırlanan raporda Türkiye’nin çocuk yoksulluğuyla mücadele konusunda daha etkin sosyal politikalara ihtiyacı olduğu ifade edildi.

Veriler, Türkiye’nin çocukların maddi yoksunluğu bakımından ekonomik krizden şiddetli olarak etkilenmiş Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Türkiye kişi başına düşen gelir bakımından AB’nin oldukça gerisinde olan Romanya, Sırbistan gibi ülkelerden daha kötü bir performans sergiledi.

En büyük yoksulluk Güneydoğu illerinde

Betam’ın araştırmasına göre Türkiye’nin doğusuna gidildikçe şiddetli maddi çocuk yoksunluk artıyor. Çocuk maddi yoksunluğunda Kuzeydoğu Anadolu (yüzde 52.9) ve Güneydoğu Anadolu (yüzde 55.1) ile ilk iki sırada yer aldı. Yani iki bölgede yaşayan çocukların yarısından fazlası şiddetli yoksulluk çekiyor.