Geçen yıl sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Rus savaş uçağı sonrası Rusya, Türkiye’ye çeşitli yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Bu yaptırımlar çerçevesinde Rusya çeşitli ambargoları devreye alırken, Türk vatandaşlarına da vize zorunluluğu getirdi. Bununla beraber Rusya’da yerleşik iş yapan Türk iş insanlarına baskı uygulamaya başlayan Kremlin, bazı iş insanlarını sınır dışı etti ve pek çoğuna haksız bir şekilde ağır para cezaları kesti.

grafikputin

TİCARET YÜZDE 50 DÜŞTÜ


İki ülke ekonomisinin ciddi yaralar almasına neden olan bu dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya’ya gidip Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Türk iş dünyası da bu kritik ziyareti yakından takip ediyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, Rusya ile ticari kaybın yüzde 50’yi aştığını ve bu durumun kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Rusya’da şube açan, şirket kuran Türk firmalarına bu süreçte milyonlarca dolar ceza kesildiğine dikkat çeken Akyüz, şöyle konuştu:

İKİ LİDER OYUNU BOZACAK


“Türkiye’de nasıl bir af çıkarıldı, bunun gibi Rusya’da cezaların affa girmesinin sağlanması lazım. Yoksa firmalar şirketlerini, mağazalarını kapatmak zorunda kalacak. Bunların bir şekilde ticarete döndürülmesi gerekiyor. Rusya ticaretine ciddi katkı sağlayan firmalar bunlar. Bu sorunun bir an önce çözülmesinin hepimize faydası var. Özellikle bizim yetkililerimizden ricam, orada bu iş masaya yatırıldığı zaman bu işi 1-2 yıllık değil, daha uzun vadeli konuşmaları. Bu işin bu kadar ucuz olmadığını dünyaya göstermemiz lazım. Bu oyunu bozacak olan da iki liderdir. Rusya’nın bu konuya daha hassas yaklaşmasında fayda var.”

DURDURULAN PROJELER BAŞKASINA VERİLMEDİ


Bir ülkenin ihracatı için en kritik yerlerin komşu ülkeler olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Rusya ile ilişkilerin iyiye doğru gitmesinin iş dünyasında büyük memnuniyetle karşılandığını söyledi. Dalgakıran, “Rusya’da bazı şirketlerimizin yaşadığı problemler var. Türk firmalarına kesilen cezaların gündeme gelmesini bekliyoruz” dedi. AB’nin Rusya’ya ambargosu ile ticarette bir düşüş olduğunu belirten İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar da, uçağın düşürülmesi sonrası krizin daha da derinleştiğini söyledi. “Rusların bize ihtiyacı var” diyen Urfalılar, durdurulan projelerin başkasına verilmediğini kaydetti. Erdoğan’ın Rusya’ya ziyareti sonrası bu projelerin yeniden başlayacağını ifade eden Urfalılar, “Rusya’da tecrübeli olduğumuz için bize kapılar açılacaktır” diye konuştu.