Maliye Bakanlığı’nın 2012’de yayımladığı tebliğ ile yol kenarı otopark hizmeti verenlere 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alarak kullanma zorunluluğu getirildi. Ancak İstanbul’un neredeyse bütün sokak ve caddelerinde otopark hizmeti veren İSPARK, 3 yıldır bu sisteme geçmedi.

Bora ERDİN

İSPARK çalışanlarının büyük kısmının elinde bulunan bu cihazın mali fiş-fatura kesme özelliği bulunmuyor.


Yasada son bir erteleme yapılarak şirketlerin cirosına göre cihaz alınması zorunlu hale getirilmişti. Ancak 2012’den bu yana otoparklara zorunlu olmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İspark birçok noktada bu yasayı takmıyor. Hal böyle olunca milyonlarca liralık vergi Maliye’nin kasasına girmek yerine İBB’ye kalıyor.

DİĞERLERİ YENİ SİSTEME GEÇTİ

CHP’li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, konuyu bir soru önergesi ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’ne taşıdı. Sağlam önergesinde, İBB iştiraklerinden İSPARK AŞ’nin 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve 3100 sayılı bu mükelleflerin ödeme kaydedici cihaz kullanmaları hakkında kanuna tabi olduğunu belirtti. 2012 tarihli “Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ” ile yol kenarı otopark hizmeti veren otoparkların bir kısmının yeni ödeme sistemine geçtiğini ifade eden Sağlam, “Ancak İSPARK’ın aradan geçen 3 yıla karşın bu sisteme halen geçmediği görülmektedir. Yeni nesil ödeme cihazları ile kredi kartı ile yapılan satışların tamamının kayıt altına alınması planlanıyordu. Bu durumda kayıt dışı bir gelir mi söz konusu oluyor?” dedi.

Almayana 1200 TL ceza var

2014 yılı cirosuna göre esnaflar yazarkasa pos cihazına geçecek. Buna göre; 2014 yılı satışları/ brüt iş hasılatı 1 milyon TL’nin üzerinde olanlar için 1.4.2016 tarihinde başlayacak. 500 bin TL-1 milyon TL arasında olanlar için 1.7.2016 tarihinde, 150 bin TL-500 bin TL arasında olanlar için 1.10.2016 tarihinde, 150 bin TL’nin altında olanlar için 1.1.2017 tarihinde geçecek. Cihaz almayanlara 1200 TL ceza kesilecek.