Ortadoğu'da ülkelerin ikili ilişkilerini İsrail'in doğalgaz satışının şekillendirmesi bekleniyor. Kıbrıs adasının güneyindeki Leviatan Bölgesi'nde doğalgaz sondajları yapan İsrailli Delek ve ABD'li Noble enerji 15 yıl boyunca Ürdün'e 10 milyar dolar değerinde doğalgaz satmak için anlaşma imzaladı.

İLGİLİ HABERABD Türkiye-İsrail boru hattına el attıABD Türkiye-İsrail boru hattına el attı
Times of Israel'in haberine göre; Anlaşma karşılığında Ürdün toplamda 45 milyar metre küp gaz alacak. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz anlaşmayı, 'çok önemli bir ulusal başarı' olarak nitelendirdi. Steinitz, "Bu anlaşma İsrail-Ürdün ve bölgedeki bütün ülkelerin ilişkilerini değişterecek" ifadelerini kullandı.

harita

Gazı satacak İsrailli Delek firmasının CEO'su Yossi Abu, "Ürdün'e satacağımız doğalgaz ile komşumuz temiz bir enerji kaynağına ulaşacak. Bu anlaşma İsrail ve Ürdün'ün kalkınmasına katkı sağlayacak" dedi. Leviathan doğalgazının önümüzdeki günlerde daha geniş bir coğrafyada satılacağını ifade eden Abu, "Leviathan konsorsiyumu önümüzdeki günlerde genişlemeye devam edecek. Türkiye, Mısır ve Filistin hükümetleriyle anlaşmalar yapılıyor" şeklinde konuştu.

İSRAİL İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Kıbrıs adasının güneyindeki Leviathan bölgesinde bulunan doğalgaz 18.9 trilyon metreküplük hacme sahip. Petrol ve su kaynakları zengin olmayan İsrail için bu doğalgaz bölgesi hayati bir öneme sahip.

KKTC yönetimi ile Güney Kıbrıs Rum kesimi ise gazın kullanım hakları konusunda anlaşmazlık yaşıyor. KKTC gaz çıkarılan yerlerin kendi sınırları içinde kaldığını ifade ediyor.