16 yaşındaki genç şarkıcı Aleyna Tilki'nin İstanbul Beyoğlu'nda içki servisi de yapan bir mekanda şarkı söylemesine İstanbul Valiliği izin vermedi. Mekanın işletmecisi "Aleyna'yı sahneye çıkarmak için 18 yaşını bekleyeceğiz" derken genç şarkıcı, "Lisede Turizm okuyan bir çocuk alkol yapma eğitimi alıyor. Ya da orada çalışıyor. Milli Eğitim bunu biliyor. İşini yapıyor. Bu da benim işim” diye yanıt verdi.

İLGİLİ HABERAleyna Tilki'ye yasak geldiAleyna Tilki'ye yasak geldi

Türkiye'de çocukların çok ağır koşullarda, yemek verilmeden, haftalık izin bile yaptırılmadan çalıştırıldığı düşünülürse valiliğin Aleyna Tilki için verdiği ret kararı dikkat çekici... Çünkü TÜİK'in Nisan 2016'da yayımladığı 'İstatistiklerle Çocuk-2015' isimli rapora göre 15-17 yaş arası nüfusun yüzde 18.1'i çalışıyor. 18 yaşının altında çalışan çocuk sayısı ise 800 bin civarında.

grafik1

TÜİK'in Çocuk İşgücü Anketi'nin (2013) sonuçlarına göre ise 2006-2012 yılları arasında hem çalışıp hem okuyan çocuk işçi sayısı yüzde 63.6 arttı. Çocukların önemli bir kısmı da ağır beden gücü gerektiren işlerde çalışıyor. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre 2013 yılında 59, 2014 yılında 54, 2015 yılında ise 63 çocuk işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.

grafik2

Çocuk işçilerin durumu hakkındaki kapsamlı araştırmalardan birini de DİSK geçen sene hazırladı. 'Türkiye'de Çocuk İşçiliği Gerçeği Raporu-2015' raporuna göre okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma saati 54 saat oldu. Çocukların üçte birine iş yerinde yemek verilmezken, yarısından fazlası aylık 400 TL'nin altına çalışıyor.

Çocuk işçilerin yüzde 90'ına yıllık izin verilmiyor. Araştırmayı hazırlayan Dr. Serkan Öngel, çalışmasının sonuç bölümünde 4+4+4 sistemiyle ilk öğretimin bitişinin 13 yaşa indiğini böylece çocukların iş hayatına atılmasının erkene çekildiğini vurguluyor.



grafik3

EĞLENCE VE SİNEMA SEKTÖRÜNÜN 'ÇOCUK'LARLA İMTİHANI


Aleyna Tilki ile gündeme gelen 18 yaşından küçük çocukların çalıştırılması konusu, aslında Türkiye gündeminin zaman zaman tartıştığı bir konu. Bundan altı yıl önce 2010 yılında ekran macerası başlayan Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde Osman rolünde izlediğimiz çocuk oyuncu Emir Berke Zincidi de bir dönem magazin programlarında kendisine yer bulmuş, çocuk oyuncular konusu masaya yatırılmıştı. Türkiye'nin çocuk şarkıcılarla ve çocuk oyuncularla imtihanı yıllar öncesine kadar uzanıyor.

Küçük Emrah, Küçük Ceylan, Ayşecik, Ömercik derken en azından çocuk oyuncularla ilgili İş Kanunu 71. Maddeye ilişkin kanun değişikliği 23 Nisan 2015 Perşembe tarihli , 29335 Sayılı Resmî Gazetede yayınlandı. Küçük yaşta sahnelere atılan isimlerle ilgili olarak Aleyna üzerinden harekete geçen bakanlıklar bu yaklaşımlarıyla yeni Küçük Emrah'ların, Küçük İbo'ların ve Küçük Onur'ların ortaya çıkmasını engelleyebilir mi bilinmez ancak pek çok çocuk oyuncunun ve şarkıcının kamera karşısında ya da sahnelerde kendisine yer bulduğu Türkiye'de bu konuda net bir çözümün ortaya konması gerektiği muhakkak.

Yürürlüğe giren yasanın içeriği ise şöyle:

“On dört yaşını doldurmamış çocuklar ise beden, zihin, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilirler.”

“Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuz beş saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışanların ise günde beş ve haftada otuz saatten fazla olamaz. Bu süre, on beş yaşını tamamlamış çocuklar için günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir.”

“Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsamı, bu faaliyetlerde çalışacak çocuklara çalışma izni verilmesi, yaş grupları ve faaliyet türlerine göre çalışma ve dinlenme süreleri ile çalışma ortamı ve şartları, ücretin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

SETLERDE ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL İLGİ GÖSTERİLİYOR


Özellikle geride bıraktığımız yıl çıkan yasadan sonra, sette çalışan çocukların hakkını korumak adına çok daha kesin kurallar var. Setlerde bir pedagog bulunduruluyor ve çocukların bulundukları ortamdan kötü etkilenmemesi adına yoğun bir çaba sarf ediliyor.

ŞİMDİNİN ÇOCUK YILDIZLARI


emir-berke-zincidi-ic-1

Emir Berke Zincidi

2010 yılında başlayan Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisindeki oyunculuğuyla göz doldurdu. Tüm Türkiye dizi başladıktan kısa bir süre sonra Osman rolündeki çocuğu konuşur oldu. Ailesi de oyunclukla ilgilenen Emir Berke Zincidi'nin en önemli şansı da bu oldu. Zincidi dizinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen ilgi görmeye devam ediyor. Emir Berke Zincidi son olarak Bir Deniz Hikayesi adlı dizide oynamıştı.

ataberk-mutlu-ic-1

Ataberk Mutlu

Ekranların fenomen dizilerinden Poyraz Karayel'in çocuk oyuncusu Ataberk Mutlu da kameranın getirdiği hızlı ve çarpıcı şöhretten nasibini aldı. Ataberk, geride bıraktığımız yıl katıldığı Altın Kelebek Ödül törenlerinde en iyi çocuk oyuncu ödülünü aldı.

İLGİLİ HABER20. yüzyılın çocuk işçileri20. yüzyılın çocuk işçileri