İstanbul Ulaşım Koordinayon Merkezi (UKOME), dün İstanbu'daki taksimetre açılış ücretlerine yüzde 7.8, kilometre başı ücrete ise yüzde 5 zam yaptı. Zam sonrası taksimetre açılış ücreti 3.20 liradan 3.45 liraya, kilometre başına ücret ise 2 liradan 2.10 liraya yükseldi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, yapılan zammı az bularak "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksicilere iyi niyetle bakmadıklarını farkettik" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı hakkında "kabulleniyoruz ama saygı duymuyoruz" demesini hatırlatan Uğur "Hukuken yapılabilecek bir şey yok. UKOME'nin kararıdır kabul edeceğiz ama kesinlikle saygı duymuyoruz." dedi.  Yahya Uğur sözlerini şöyle sürdürdü:

İLGİLİ HABERDünyanın ilk sürücüsüz taksisi iş başı yaptıDünyanın ilk sürücüsüz taksisi iş başı yaptı

"Oda olarak gerçekten Belediye'nin bu tavrına fazlasıyla üzüldük. Belediye bu güne kadar kendi yapamadığı projelerin bedelini taksiciye ödetiyor. Biz bir yıl için yüzde 15 zam istemiştik. İkinci yıl da ülkenin ekonomik şartları ağır diye yüzde 15'lik teklifimizi yineledik. İki yılda enflasyon yüzde 20 olmuşken bu süre sonunda bize yüzde 5 zam verdiler."

DÜNYANIN EN UCUZ TAKSİSİ


"Dünyada en ucuz taksimetre ücreti sıralamasında Hindistanla beraber birinciliği paylaşılıyoruz. Yıllardır odanın başkanlığını yürütüyorum. Günde İstanbul'da günde 40 - 50 tane şikayet geliyor bir tane ücret fazla diye şikayet gelmedi. Hükümet bizi seviyor taksiciyi seviyor ancak hükümetin verdiğini belediye geri alıyor."

 'TAKSİCİLER SİGORTA PRİMLERİNİ KALDIRAMADI'


Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu taksilere yapılan zammı yorumladı. Ağaoğlu, “Petrol fiyatları düşerken taksilere yapılan bu zamda trafik sigrotası primlerinin yükselmesi etkili oldu. Taksilerin trafik sigortası primleri 5400 liraya çıktı. Taksici esnafı bunu kaldıramadı” diye konuştu.

İLGİLİ HABERUçan taksiler 10 yıl içinde piyasadaUçan taksiler 10 yıl içinde piyasada

 PETROL FİYATLARI İNİYOR BU ZAM NEDEN?


Sigorta firmalarının yaptıkları zamları geri almada kaplumbağ hızında olduklarını belirten Ağaoğlu, “Seneye zam yapmayız gibi bir yaklaşım içindeler Tüketici petrol fiyatlarının inmesine rağmen gelen bu zammı anlayamıyor. Seyahat hakkı anayasal bir haktır. Bunun zorlaştırılması doğru değil” diye konuştu. İstanbul'daki taksilerin kilometre ücretlerinin dünya ile kıyaslanmasının haklı olmadığını da vurgulayan Ağaoğlu, “Bizi başka ülkelerle mukayese ederlerse kişi başı gelirimizi de hesaplamak lazım” ifadelerini kullandı.

2010'DAN BU YANA NE KADAR ARTTI?


Taksimetre açılış ücreti son 6 yılda 95 kuruş, kilometre başına ücret ise 60 kuruş artış gösterdi. 2010 yılı Ağustos ayında taksimetre açılış ücreti 2.50 TL'iken dün yapılan zamla 3.45 TL'ye yükselerek 6 yılda yüzde 38 zamlandı. 2010 Ağustos'ta 1.40 TL olan kilometre başı fiyat ise zamla beraber 2.10 TL'ye çıktı. Son 6 yıldaki toplam zam oranı yüzde 50 oldu.