Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, dört kişilik bir ailenin temel gıda gereksiniminden oluşturulan, aylık gıda sepeti tutarının bin 700 lirayı geçtiğini belirterek, gıda fiyatlarında yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 10,2 oranında artış yaşandığını kaydetti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından, gıda fiyatlarını ve yaşanan fiyat değişimlerinin vatandaşın bütçesine olan etkisini izlemek amacıyla gerçekleştirilen araştırmanın, Nisan ayına ilişkin sonuçları açıklandı. Buna göre, mevsimlik nedenlerle sebze fiyatlarında yaşanan düşüş toplam gıda fiyatlarındaki artış trendini yavaşlatmasına rağmen, dört kişilik bir ailenin aylık tüketim miktarları dikkate alınarak oluşturulan gıda sepetinin değeri, bir önceki aya göre 24 lira daha artarak bin 718 liraya ulaştı.

Araştırmaya göre, gıda fiyatlarında bu yıl Ocak ayında yüzde 5,5, Şubat ayında yüzde 2,2, Mart ayında da yüzde 1,7 oranında artış yaşandı. Nisan ayı için toplam 112 gıda maddesinin fiyatı derlenerek yapılan hesaplamaya göre, yılın ilk dört aylık dönemindeki ortalama artış yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Nisan ayında en yüksek artış ise yüzde 2,64’le süt ve süt ürünleri, yumurta-bal grubunda gerçekleşti.

AYLIK GIDA SEPETİ


Nisanda gıda sepetinde yer alan meyveler için ödenmesi gereken tutar 166 liradan 171 liraya, sebzeler için ödenmesi gereken tutar 268 liradan 283 liraya çıktı. Et, işlenmiş et ürünleri ve balıkların bedeli 497 liradan 485 liraya indi. Süt ve süt ürünleriyle ekmek, un ve unlu mamuller için ödenmesi gereken tutar fazla değişmezken, yağlar için yapılması gereken harcama 73 liradan 75 liraya çıktı, alkolsüz içecekler için yapılan harcama değişmedi. Diğer gıda maddeleri için yapılan aylık harcamanın tutarı ise 204 liraya yükseldi.

ANKA