Sözcü yazarı Dr. Nedim Türkmen köşesinde, Meclis'e sunulan 'Vergi Barışı' düzenlemesi ile ilgili tüm detayları yazdı. İşte Nedim Türkmen'in 'Vergi Barışı' yazısı:

Uzun süredir gazetemizde mükelleflerin ‘Varlık Barışı’ndan önce ‘Vergi Barışı’na ihtiyacı olduğunu, gündeme getirmiştik.
Hükümet, hem bizim hem de mükelleflerin sesini duyarak, çok kapsamlı düzenlemeler içeren kanun teklifini Meclis’e sundu. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen kanun teklifi bugün Meclis’ten geçerek, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacaktır.
Kanunun yayımı ile beraber, siz değerli okurlarımıza yazı dizisi şeklinde kanunda yapılan düzenlemeleri ayrıntılı bir şekilde anlatacağım.

KANUNUN AMACI


Bugünkü yazımızda, hazırlık olması anlamında genel kapsam ile ilgili özet bilgi sunuyorum.
Yatırımların artırılarak kalkınmanın temin edilmesine yönelik kararları desteklemek, müteşebbüslerin iş ve yatırım kararlarına daha sıhhatli bir şekilde odaklanmalarına imkan sağlamak için;
* Özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılarak borçlara taksitle ödeme imkânı getirilmesi,
* İhtilafların sulh yoluyla sonlandırılması,
* Vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi,
* Vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması,
* İşletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesidir.

KANUNUN KAPSAMI


Söz konusu kanun teklifi ile;
* 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan alacakları, kanunun öngördüğü şartlar dahilinde ödeyemeyen borçlulara yeniden bir hak verilerek kamu alacaklarının tasfiyesine,
* Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına, imkan sağlanması amaçlarıyla da düzenlemeler yapılmaktadır.
Kanun teklifi ile Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediyeler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait vergiler ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacakların tahsiline ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

Buna göre;

A- Kesinleşmiş alacakların ödenmesini kolaylaştırıcı hükümler.

B- Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacaklarının ödenmesini kolaylaştırıcı hükümler.

C- İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan vergilerin ödenmesini kolaylaştırıcı hükümler.

D- Matrah ve Vergi Artırımına İlişkin Hükümler

1) Gelir ve Kurumlar Vergisi’nde matrah artırımı.

2) Katma Değer Vergisi’nde artırım.

3) Gelir (stopaj) ve Kurumlar (stopaj) Vergisi’nde artırım.

E- Stok Beyanı ve Bilanço Düzeltilmesine İlişkin Hükümler

1) İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaş hesaplarının düzeltilmesine ilişkin hükümler.

2) Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hesaplarının düzeltilmesine ilişkin hükümler.

F- SGK’ya Bağlı Tahsil Dairelerince Takip Edilen Alacaklara İlişkin Hükümler

1) Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarının ödenmesini kolaylaştırıcı hükümler.

2) Dava safhasında bulunan veya dava açma süresi sona ermemiş idari para cezalarının ödenmesini kolaylaştırıcı hükümler.

3) Ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarlarının ödenmesini kolaylaştırıcı hükümler.

G- Yurtdışında Bulunan Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılmasına ilişkin hükümler Kanun teklifinde yer almaktadır.
Yukarıdaki kapsama giren işletmelerin, çok kısa zaman içinde yasalaşacak olan bu düzenlemeler ile ilgili, hazırlık yapmaya başlamalarında fayda görmekteyim.

Bu düzenlemeler ile beraber, devletin özellikle matrah artırımından önemli tahsilatlar yapacağını ve yargının iş yükünün büyük oranda azalacağını şimdiden öngörebiliriz.