Körfez sermayesine dünyanın çeşitli ülkelerinde birtakım nedenlerle el konulduğunu, el konulan tutarların çok büyük paralar olduğunu ifade eden Canikli, “Körfez sermayesi yaşanan sıkıntılar nedeniyle paralarını farklı ülkelere aktarıp riski dağıtmak, yumurtaları farklı sepetlerde korumak istiyor. Biz de, şimdi bu paraları Türkiye’ye kanalize etmek için bu yasayı hazırladık” şeklinde konuştu.

ÇANTA ÇANTA PARA GETİR


Başbakan Yardımcısı Canikli, Körfez ülkelerinin paralarının uluslararası bankacılık sistemi yoluyla geleceğini belirtirken, “Paraların elbette gümrükten nakit olarak getirilmesi de mümkün. Paraların bankacılık sistemi yerine çantayla yurda getirilmesi durumunda bu paraların gümrükte beyan edilmesi gerekiyor” dedi.

Sırf gelen para nedeniyle o para ve kişiler hakkında soruşturma yapılmayacağına işaret eden Canikli’nin, “Yurda giren bir parayla ilgili ihbar ve iddia olması durumunda soruşturma sonuna kadar yapılacak” demesi, “Kişiye göre muamele mi yapılacak?” sorularını gündeme getirdi.

kakaakk222

HEDEF YASADIŞI PARA


Bakan Canikli’nin aksine, komisyonun MHP’li üyesi Erhan Usta, düzenlemenin Körfez sermayesiyle ilgisi olmadığını kaydetti. Usta, “İlave vergi tarhiyatını Körfez’e zaten yapamazsın. Hedef Körfez değil, yerliler. Yasa dışı paralar valizle yurtdışına çıktı girdi yapılacak sonra anasının ak sütü gibi helal yapılacak” dedi. CHP’li Bihlun Tamaylıgil de, “Bu nasıl Körfez sermayesi ki, Türkiye’de şirketi var, yurtdışındaki gayrimenkulünü satıp dışarıdaki kredi borcunu kapatabilecek”
diye sordu.

IŞİD VE PKK BU YASAYI KULLANIR


MHP Milletvekili Mehmet Günal, yeni düzenlemeyle IŞİD ve PKK’nın kolaylıkla kara parasını aklayabileceği iddiasında bulundu. Canikli’ye “Daha dün bombalar patladı. Bu kanunla PKK’nın, IŞİD’in parasını Türkiye’ye getirip aklamasını nasıl engelleyeceksiniz” diye soran Günal,

“Herhangi bir ülkeden gelecek uyuşturucu parasını nasıl ayrı tutacaksınız? Torbayla getirdi, akladı ertesi gün de çıktı. Şimdi bu paranın neyinden faydalanmış olacağız?” diye konuştu. CHP’li Aykut Erdoğdu da, “İranlı bir işadamıyım. Devrim öncesi param var. 1 milyar dolar getiririm, aklarım. Ancak halk bu yasanın bedelini ağır öder. Bu yasayı sizden kim istediyse gidin bir daha konuşun” değerlendirmesi yaptı.