FİRMALARIMIZ FAZLA ÜRKÜYOR

ASO heyeti geçen hafta Akkuyu’yu yapacak olan Rosatom firmasıyla Rusya’da görüşme yaptı. Konuya ilişkin bilgi veren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk firmalarının nükleer teknolojiye aşina olmalarını sağlamak için çalışmalara başladıklarını, Ekonomi, Sanayi ve Enerji bakanlıklarının proje desteklerini de devreye soktuklarını söyledi. Bu amaçla Ankara çapında küme kurduklarını, Türkiye çapında bu alana ilgi gösterebilecek firmaları araştırdıklarını belirten Özdebir, “Firmalarımız nükleerde bir şey yapamayız diye fazla ürküyorlar. Oysa bir çok parçasını biz üretebiliriz. Önce Fransa’daki santrali gördük. Ardından Ruslarla temasa geçtik. İki ülke arası düzelince çağırdılar, orayı da inceledik” dedi.

21 MİLYAR DOLARI YAPARIZ

Rus yöneticilerle Türk firmalarının ortaklaşa eğitimi konusunda karar aldıklarını belirten Özdebir, bu eğitimlerle nükleer alanında çalışacak firmaların sertifikasyon sorununu çözmeyi hedeflediklerini söyledi. Özdebir, Rusya’da nükleerle ilgili bir fuara katıldıklarını ve bu fuarı gördükten sonra iş adamlarının kendilerine güveninin arttığını ifade etti. Özdebir, “Nükleer santralin biri Akkuyu’da başladı. Sinop ve Tekirdağ’da iki ve üçüncüsü yapılacak. Her biri 20’şer milyar dolardan 60 milyar dolarlık yatırım. 20 milyar dolarlık bir santralin yatırımın üçte biri akreditasyona gidiyor. Orada yokuz. Ama kalan kısmın 7 milyar dolarlık kısmını biz yapabiliriz. Üç santralde 21 milyar doları buluyor” diye konuştu.

30 FİRMA NÜKLEERİ İNCELİYOR

Özdebir, Rusya’nın yaptığı santrallerin bir çok parçasını başka ülkelerden aldığını, yerli firmaların hem bu santraller hem de dünyada yapılacak 100’ün üzerindeki santrale hizmet verebileceğini söyledi. Örneğin nükleer santral inşaatında kullanılan demir ve bağlantı parçalarını Ankara’da en az 150 firmanın yapabildiğini, bu konuda tek eksiğin sertifikasyon olduğunu belirten Özdebir, nükleer santral inşaatlarında 12 bin, işletmesinde 5 bin kişi çalıştığını söyledi. Özdebir, Ankara’da ilk etapta 30 firmanın incelemelere başladığını da bildirdi.