Kredi kartlarına ilişkin yapılan düzenlemelerin pazarda rekabeti engellediği belirtildi. Yapılan düzenlemelerden sonra kart pazarındaki dengenin birkaç banka lehine bozulduğu vurgulandı. Son 3 yılda hayata geçirilen taksit ve limit düzenlemelerine ilişkin “Türkiye’de kredi kartları üzerinde dünyanın hiçbir yerinde olmayan seviyede regülasyonlar söz konusu. Türkiye’de ayarı kaçmış bir konu varsa o da kredi kartı regülasyonlarıdır” yorumunu yapan QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, 2 bankanın sektörde ciddi pazar payı kazandığına dikkat çekti.

İKİ BANKAYA YARADI

Katar’ın önde gelen kuruluşlarından QNB’ye yapılan yüzde 98.2’lik hisse satışının ardından yeni stratejilerini ve büyüme hedeflerini İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile anlatan Güzeloğlu, sektördeki gelişmelere ilişkin önemli mesajlar da verdi. Sektörün en büyük sıkıntıyı kredi kartlarında yaşadığını kaydeden Güzeloğlu, “Türkiye’de bu alanda duopol (ikili tekel) oluştu. İki bankanın pazar payı yukarı doğru giderken, diğer kartlarınki aşağıya doğru gidiyor. Mesela, bir müşterinin kredi kart limiti gelirinin dört katından fazla olamaz. Çok güzel. Bence bu regülasyon (düzenleme) kalmalı. Ama bunu sistem seviyesinde ‘toplamda dört katından fazla olamaz’ dediğimiz zaman müşterinin cebinde büyük kartlardan bir tanesi varsa ve limiti bloke ettiyse, siz ikinci kartı müşterinin cebine koyamıyorsunuz. Dolayısıyla kural sistemi bir anda iki tekel haline çevirdi” diye konuştu.

BANKA BELİRLESİN

Sektörde oluşan tekelin kırılabilmesi için kredi kartı limitlerinin risk üzerine oluşturulması gerektiğini dile getiren Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Kredi kartlarında minimum yüzde 40 asgari ödeme zorunluluğu var. Bu oran ABD’de yüzde 2 seviyesinde. Ancak orada faizler de çok düşük. Bu düzenleme getirildiğinde biz batıkları artırmaktan başka bir şey olmayacağını çok söyledik. Bu minimum ödeme oranları bankaların kendi risk algısına göre yeniden değerlendirilmeli ve serbest bırakılmalı.”

QNB’nin yurtdışındaki en büyük yatırımı


QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras 15 Aralık’ta QNB ile satış anlaşmasının imzalandığını ve hisselerin yüzde 98.2’sinin QNB’ye geçtiğini hatırlattı. QNB’nin 50 yıllık bir geçmişi olduğunu ve dışarıya dönük en büyük yatırımı Finansbank ile Türkiye’ye yaptığını kaydeden Aras,  “QNB ile yeni bir döneme giriyoruz.  Türkiye’ye yatırım yapmış pek çok yabancı banka var.
09finans

Ancak bunlar arasında reytingleri en güçlü banka QNB.  Bu da Finansbank’ın reytinglerini yukarı doğru çekiyor. Yurtdışında borçlanma konusunda ise çok farklı noktalara gidebileceğiz” dedi. QNB ile ilgili bilgi veren Ömer Aras, “190 milyar dolar aktif büyüklüğü var ve son dönemde 1.7 milyar dolarlık kâr elde etti, Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük bankası konumunda bulunuyor. Piyasa değeri ise 33.6 milyar dolar” dedi.  Aras, QNB’nin bireysel bankacılıkta büyük bir deneyime  sahip olduğunu vurguladı.

Katarlı QNB geldi, logo değişti


Türkiye’nin 8’inci büyük bankası olan Finansbank’ı yaklaşık 10 yıl önce satın alan Yunanistan merkezli NBG, geçen yıl aralık ayında bankayı Katar’ın ana hissedar olduğu Qatar National Bank’a (QNB) satmıştı. Banka resmen QNB Finansbank olarak faaliyet göstermeye başladı.
09logo

Önümüzdeki dönemde yola QNB logosu ile devam edeceklerini belirten QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, özellikle kurumsal bankacılık alanında atılım yaparak büyük boyutlu krediler konusunda daha aktif olacaklarını kaydetti. Güzeloğlu, şu ana kadar 45 şubenin logosunun değiştiğini belirterek “Kredi kartları yenileme tarihi geldikçe değişecek. QNB ile birleşmenin toplam maliyeti 20-25 milyon TL oldu. Bunun yüzde 10’u reklama gitti diyebiliriz. En çok masraf şube değişimlerinde yaşandı” dedi.