Rekabet Kurumu, İZKO’nun altının satış fiyatını belirlediği iddiası üzerine rekabet yasasının ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla açtığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturma heyeti, İZTO’nun altın satış fiyatını belirlemek ve fiyatlara uymayan esnafa bazı yaptırımlar uygulamak başta olmak üzere rekabetin kısıtlanmasına yönelik bir dizi faaliyette bulunduğunu tespit etti.

HEM İZKO’YA HEM BAŞKANA CEZA


Kurum raporunda, altın piyasasında rekabetin ihlal edilmesi nedeniyle İZTO’ya, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve yönetmelikler uyarınca yıllık cironun yüzde 10’u oranında ceza kesilmesi talebinde bulundu. Soruşturma heyeti ceza talebini, “Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kar gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tesbit edilmesi” fıkrasının da yer aldığı kanunun 16’ncı madde hükümlerine dayandırdı. Kurum ayrıca rekabet ihlalinin oluşmasında belirleyici etkisi olması nedeniyle İZKO Başkanı Turgay Baransel’e de ceza verilmesini istedi. Kurul’un onay vermesi halinde Başkan Baransel, İZKO’nun alacağı cezanın yüzde 50’si oranında idari para cezası ödemek zorunda kalacak.

Soruşturma raporundaki bulgulara karşılık İZKO yönetiminin sözlü savunmasını dinleyen Rekabet Kurulu üyeleri, 10 Kasım Perşembe gününe kadar nihai kararını verecek. Kurul’un vereceği karar, ülke genelinde altın fiyatlarının belirlenmesinde kritik rol oynayacak.

İLGİLİ HABERSahte altın ve pırlantaya dikkatSahte altın ve pırlantaya dikkat