Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise geçen hafta yaptığı açıklamada, “TCMB'nin faiz indirimlerini otomatiğe bağladığı gibi bir durum yok” ifadelerini kullanmıştı. Bu iki açıklama piyasalar tarafından faizlerin bu PPK'da korunacağı intibasını uyandırdı ve nitekim öyle de oldu.

İLGİLİ HABERSon dakika Merkez faiz kararını açıkladıSon dakika Merkez faiz kararını açıkladı
Ertem'in açıklamaları önceki aylarda yaptığı açıklamalar faiz indiriminin habercisi olarak yorumlanıyordu:

Cemil Ertem 17 Mart 2016: Merkez Bankası faiz indirimi yapabilir.

Cemil Ertem 24 Mayıs 2016: Fed'in faiz artırması beklenirken TCMB indirim gerçekleştiriyor.TCMB'nin önümüzdeki dönemde çok daha proaktif, yapıcı, büyümeyi destekleyici politikaları gündeme getireceğini göreceğiz

Cemil Ertem 28 Temmuz: Dolar 3 liranın altına iner.

'FAİZ KARARI SÜRPRİZ OLMADI'


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan: Genel olarak aslında baz senaryo bundan önce 25 baz puan faiz indirimi yönündeydi. Yetkin makamlarca yapılmış olan faiz inmeyebilir yorumları. Bir miktar fiyatlamaların faiz artırımı olmayacağı yönünde oldu. Burada bakılması gereken şu var. Hükümet kanadından genelde, etkin otoriteler tarafından yapılan bu tarz açıklamalar gerek Merkez Bankası gerek dolara ilişkin genelde gerçek çıkıyorlar. Bunun da bir tekrarlamasını gördük. Bir anlamda baz senaryoyu faiz indirimi olmayacak olarak algılandı. Karar da sürpriz olmadı. Merkez Bankası'nın açıklamasına bakarsak kur da rahatsız etmiş olacak ki, kur da rahatsız ediyor.