Torba tasarının komisyonda kabul edilen 37’inci maddesine göre, kişisel kusur, haksız fiil ve benzeri nedenlerle artık denetim görevi yapan memurların kendilerine doğrudan tazminat davası açılamayacak. Memurların uygulamaları sırasında verdiği zararlara karşı tazminat davaları sadece çalıştıkları kurumlara açılabilecek. Ancak memurların bu zararı kötü niyet, kin, garez ya da hatıra dayalı baskı veya telkinle yaptığının yargı kararı ya da disiplin kurulu kararıyla tespit edilmesi halinde, devletin ödediği tazminatlar ilgili memura rücu edilerek kendisinden tahsil edilecek.

MEMURA MAHKEME YOLU GÖRÜNDÜ


Torba tasarının kabul edilen 36’ncı maddesiyle ise memurları adeta mahkeme kapılarına düşürecek yeni bir düzenlemeye gidildi. Memurların Yargılanması Hakkında Kanun’nda yapılan değişikliğe göre, görevini kötüye kullandığı ya da suç işlediği gibi nedenlerle haklarında şikayet başvuruları olan memurlar hakkında inceleme ve soruşturma başlatma yetkisi amirlerden alınıyor. Maddeye göre, amirleri tarafından korunan ya da haklarındaki iddialar ciddi bulunmayarak geri çevrilen memurlar için şikayet sahipleri doğrudan mahkemelere dava açabilecek. Böylece şikayet sahipleri ellerindeki kanıtları mahkemeye sunup memurların yargılanmasını sağlayabilecekler.

İLGİLİ HABERNe Zaman Emekli Olurum Hesaplama ile Emekli Olma ŞartlarıNe Zaman Emekli Olurum Hesaplama ile Emekli Olma Şartları

2 MİLYON ESNAFA HER AY 86 LİRA DESTEK


İşadamlarından sonra prim borçlarını düzenli ödeyen esnafa da 5 puanlık sigorta prim indirimi geldi. Torba tasarının 55’inci maddesine göre, SGK’ya birikmiş borcu olmayan ve primlerini zamanında ödeyen 2 milyon 683 esnafın 5 puanlık prim yükünü Hazine karşılayacak. Böylece küçük esnaf her ay SGK’ya 82 lira daha az prim ödeyerek 567 lira yerine 485 lira yatıracak. Düzenlemeden esnafın yaklaşık yüzde 50’sinin yararlanacağı ve bu sayede esnafın cebinde 90 milyon liranın kalacağı hesaplandı.

ÖĞRENCİ VE EV HANIMI GSS’DEN KURTULDU


Torba tasarının 54’üncü maddesiyle kısmi süreli çalışanlar ile ayda 30 günden az çalışanlar, anne baba ya da eşlerinden dolayı sağlık güvencesine sahip iseler artık gelir testine tabi tutulmayacaklar ve GSS ödemeyecekler. Bu düzenlemeden özellikle ev işlerinde çalışan ev kadınlarıyla geçici işlerde çalışan öğrenciler dahil 300 bin kişinin yararlanacağı belirtildi.

İLGİLİ HABEREmekliye bayram promosyonu Başbakan'ın onayına kaldıEmekliye bayram promosyonu Başbakan'ın onayına kaldı

CEP’E 480 LİRALIK VERGİ


Torba tasarıda kabul edilen başka bir maddeyle de ilk kez satın alınan cep telefonlarına uygulanan ÖTV tutarı 40 liradan 160 liraya çıkarıldı. ÖTV yasasına göre Bakanlar Kurulu bu tutarı 3 katına kadar artırıyor. Hükümet bugüne kadar 40 liralık tutarı 120 liraya kadar çıkardıktan sonra en son 160 liraya yükseltmişti. Yeni düzenlemeyle hükümet artık 160 liralık vergiyi 3 katına kadar artırabilecek. Dolayısıyla hükümet isterse cep telefonunun ÖTV’sini 480 liraya yükseltebilecek

TAKSİCİLERE 20 BİN LİRA YENİ ARAÇ TEŞVİKİ


Torba tasarıyla başta taksiciler olmak üzere araçlarını yenileyen esnaf 30 Haziran 2019 yılına kadar üç yıl süreyle ÖTV’den muaf tutulacak. Bu sayede örneğin taksicilerin kişi başına yaklaşık 20 bin lira vergi avantajı elde edeceği bildirildi. Düzenlemeyle 82 bini taksi olmak üzere toplam 906 bin aracın üç yıl içerisinde yenilenmesi planlanıyor. Bu kapsamda 155 bin TIR, 21 bin servis aracı, 33 bin otobüs, 400 bin kamyon ve 111 bin minibüsün yenilenmesi bekleniyor.

1.1 MİLYON İŞVEREN UZMANDAN KURTULDU


Torba tasarıyla az tehlikeli işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihine kadar ertelendi. Bu sayede yaklaşık 1.1 milyon küçük işyerinin uzman çalıştırmaktan bir yıl daha kurtulmuş oldu.