Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yaptığı çalışma ile kredi kartında taksit sayısını artırmaya hazırlanıyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e seslenerek, “Sektör için 12 olan kredi taksit sayısı en az 18’e çıkarılsın” dedi.

VERGİ GELİRİ ARTAR

İnsanların 10 yıl kullanacakları mobilyalara kısa vadede ödeme yapmalarının doğru olmadığını vurgulayan Güleç, taksit sayısının beklentileri doğrultusunda artmasıyla pazarın yüzde 30 büyüyeceğini ve iç piyasanın hareketleneceğini belirtti. Böylece senetli satışların azalacağını ve kayıt dışılığın önüne geçileceğini anlatan Güleç, devletin bu sayede vergi gelirinin de artacağını kaydetti.

Mobilya sektörünün ülke ekonomisi açısından önemli bir noktada olduğunu ifade eden Güleç, “36 bin üreticimiz ve yaklaşık 500 bin istihdamımız var. Mobilya sektörü dolaylı olarak 20 sektörü de etkiliyor. Kullandığımız kaynakların yüzde 80’i yerli. Bu nedenle mobilya sektörü Türkiye için zenginleşme kaynağı olabilir. Kilogram başı ihracatımız Türkiye ortalamasının çok üzerinde, 3.69 dolar” dedi.

Mobilyanın geleceği olan bir sektör olduğunu aktaran Güleç, 2015’te Irak ve Libya pazarlarındaki sorunlar nedeniyle yüzde 3 gerilemeyle 2.3 milyar dolar ihracat yaptıklarını, 2023 hedeflerinin ise 10 milyar dolar olduğunu vurguladı. Güleç, bu yılın ilk 7 ayında ihracatlarının yüzde 5 artış gösterdiğini ve yılsonunda 3 milyar dolar hedefine ulaşacaklarını kaydetti.

8

Bankalar sadece kasaya bakmasın


AHMET Güleç, Türkiye’de üretimin değerinin anlaşılmaya başlandığına üretimin artması için bekledikleri bazı adımlar olduğunu vurguladı. Güleç, “Toprak ve bina pahalı. 50 yıl boyunca üretim yapmak şartıyla araziler üreticilere verilmeli. Ayrıca, üretimin pozitif ayrımcılığa tutulması lazım. Teşvikler bölgesel değil, sektörel olmalı. Bununla birlikte markaya finansman sağlanmalı. Bankalar sadece kasadaki paraya bakmamalı” dedi.