Geçen hafta yurt içinde bir yandan ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı haberler, diğer yandan da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in geçen hafta yaptığı açıklamalar doların TL karşısında aşağı yönlü hareketlerinde etkili olmuştu. Fakat Moody’s’ten gelen haber tüm moralleri alt üst etti. Venbey Yatırım Analisti Barış Ürkün, şu açıklamalarda bulundu:

“Böylece Türkiye’de yabancı kuruluşların yatırım yapmak için aradığı şartlardan olan en az iki kurumun yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip olma özelliğimizi kaybettik. Kurumun, geçen çarşamba yaptığı açıklamada darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok etkisinin büyük ölçüde bertaraf edildiğini belirtmesinin ardından alınan bu kararı mantıklı karşılamak imkansız ve anlamsız görünüyor.”

SERT YÜKSELMELER YAŞANABİLİR


Hafta içinde 2.94 TL’nin altını gören dolarda, “Sıfırcı Hoca” olarak da bilinen Moody’s’ten gelen kararın etkisiyle kurda yeniden sert yükselişler yaşanmasının olası olduğunu vurgulayan Ürkün, “Bu hafta ayrıca kapasite kullanım oranı, imalat güven endeksi ve dış ticaret açığı verileri de açıklanacak. Kurda günlük grafikte izlediğimiz yükselen trend desteği 2.94 ve altında 2.92 önemli desteğini takip etmekteydik. Fakat Moody’s kararı ardından 2.92-2.94 üzerinde kalıcılık ile bu hafta yeniden 3.00-3.05 bandına doğru hareketler görebiliriz” dedi.

FITCH DE NOTUMUZU İNDİREBİLİR


KAPİTALFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, “Hafta içi yaptıkları olumlu açıklama sonrası not indirimi riski çok azalmıştı. Türkiye ekonomisinin darbe girişiminden sonra hızla toparlandığı yönündeki açıklama nedeniyle, karar beklenmedik gelişme etkisi yaratacaktır” yorumunu yaptı.

Hali hazırda tek yatırım yapılabilir notumuz kaldığının altını çizen Erkan, not görünümümüzü negatife çevirmiş olan diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in de not indirimi yapabileceğini ifade ederek şunları söyledi:

“Fitch, bunu bir sonraki değerlendirmede yapabileceği gibi, takvim dışı açıklama ile bu yıl içinde de yapabilir. Cuma gecesi geç saatlerde gelen haberin etkisi, piyasaların kapanması sonrasında olması nedeniyle kısıtlı kaldı, asıl etki hafta açılışıyla olacaktır. USD/TL 3’ün üzerine, tahvil faizleri ve CDS yukarıya, hisse senetleri de bankalar öncülüğünde aşağıya hareket edecektir.”