CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, kısa süre önce Türkiye ekonomisi için “iyi gidiyor” diyen Moodys’in not indirimini “U” dönüşü olarak niteledi ve arka planında bozulan Türkiye-ABD ilişkileri olduğunu söyledi.

Böke yaptığı değerlendirmede, U dönüşünün Moody’s kararının objektifliğine gölge düştüğünü, indirim kararının salt ekonomik parametrelerden ziyade, siyasi kaygılarla ortaya konulduğunu ifade etti. Böke, “Zira kredi derecelendirme kuruluşunun bugünkü not indirimine gerekçe gösterdiği, Türkiye ekonomisinin dış finansman ihtiyacına bağlı risklerindeki artış ve kurumsal zayıflama bugün ortaya çıkmış değildir. Aynı kuruluş, çok kısa süre önce “Türkiye ekonomisinde her şey iyi” derken de aynı riskler söz konusuydu ve AKP hükümeti kendi siyasi geleceğini Türkiye’nin ihtiyaçlarının önüne koyan yaklaşımıyla bu riskleri yok saymaya, halının altına süpürmeye devam ediyordu. O gün göz ardı edilen risklerin, ABD-Türkiye ilişkilerinde gerilim yükselince birden hatırlanması kuşkusuz kimsenin gözünden kaçmamaktadır” dedi.

Ancak siyasi karara rağmen Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediğini, AKP’nin çarpık ve dışa bağımlı ekonomik düzeninin Türkiye ekonomisini kırılganlığa mahkum ettiğini belirten Böke, “Hükümetin çeşitli gerekçelerin arkasına sığınarak, olumsuz ekonomik tablonun ve bu tablonun vatandaşa çıkardığı faturanın sorumluluğundan kaçması mümkün değildir. Türkiye üretim odaklı bir kalkınma modeli ortaya koyabilmiş olsaydı, bugün kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerini bu derece önemli kılan bir dış bağımlılık söz konusu olmazdı. Türkiye demokratik-kurumsal reformlarını gerçekleştirseydi, Türkiye OHAL ile, KHK’lar ile yönetiliyor olmasaydı, hiç bir kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’yi yatırım yapılabilir bir ülke statüsünden çıkaramazdı. Hükümet Türkiye’nin yatırımcı gözündeki inandırıcılığını tamamen ortadan kaldıracak biçimde, sürekli olarak reformdan bahsetmek yerine gerçekten reform yapsaydı, Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğu konusunda hiçbir tereddüdü kimse oluşturamazdı” dedi.