Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Ahmet Acar, Türkiye’yi internette uluslararası sisteme bağlayan ODTÜ’nün elindeki “TR” yetkisinin alınmak istendiğini belirtti, yetkinin devredilmesi halinde bazı kesimlerin internetinin keyfi olarak kesilme riskinin doğabileceği uyarısında bulundu.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

ODTÜ Rektörü Prof. Acar, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında ODTÜ’ye yönelik çeşitli baskılarla, eğitim sistemine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. İnternetteki “TR” uzantılı (…com.tr; … net.tr gibi) alan adını şirketlere ve kuruluşlara tahsis etme yetkisinin ilk kurulduğundan bu yana ODTÜ’de olduğunu belirten Prof. Acar, bu yetkinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) devredilmesi için hükümetin düzenleme çıkardığını, ancak başvuruları üzerine düzenlemenin ilgili maddesinin mahkeme tarafından iptal edildiğini söyledi. “TR” alan adını yönetme yetkisinin ODTÜ’ye uluslararası kurallar içerisinde verildiğine dikkat çeken Prof. Acar, “Ben yaptım oldu ile bu yetki alınamaz” dedi. Prof. Acar, şu uyarılarda bulundu:

İNTERNETİNİZ KESİLEBİLİR

“TR alan adını yönetme yetkisini istediğiniz bir kuruma veremezsiniz. Uluslararası bir konuyu ulusal düzeyde çözemezsiniz. Bir defa bu yetkiyi kullanacak kurumun ODTÜ gibi uluslararası düzeyde akredite olması gerekir. Aksi halde Türkiye’den yurt dışına, yurt dışından Türkiye’ye internet bağlantısı aktarılamaz. İkincisi bu yetkiyi kullanacak kurumun bağımsız olması, siyasi olmaması gerekir. Yönetimde şeffaflık olmaz, kurum bağımsız olmazsa, ‘ben senin hesabını kapattım’ der kapatır. ‘Seni kısıtladım’ der kısıtlar. Ciddi riskler ortaya çıkar. BTK’ya bu şartları ilettik. Sakıncaları giderecek bir yapı kurulur, bedeli de ODTÜ’ye ödenirse tabi ki devredilebilir.”

ODTÜ’YÜ SUÇLADILAR, CEVAP GELMEDİ

Rektör Prof. Acar, birçok ülkeyle birlikte Türkiye’nin maruz kaldığı bilgisayar virüsü saldırısı (Ddos) nedeniyle ODTÜ’nün haksız yere suçlandığını, BTK’nın kendilerine, “Saldırıda ne yaptınız?” diye soru gönderip cevap istediğini söyledi. Bunun üzerine yaşanan süreç ve ODTÜ’nün yaptıklarıyla ilgili bir raporu BTK’ya gönderdiklerini belirten Prof. Acar, “Şimdi yazılı raporumuza yazılı cevap bekliyoruz. ODTÜ eğer o saldırıyı önleme konusunda gerekeni yapmamışsa bunun yazılı olarak bize bildirilmesi gerekir. Ancak ne yazık ki aradan geçen bir ayı aşkın süreye rağmen hala cevap gelmedi” dedi.

150 ÖĞRETİM ÜYESİ KADRO AÇIĞIMIZ VAR

Prof. Acar, ODTÜ’nün her yıl artan öğrenci sayısına karşılık kadro yetersizliği nedeniyle öğretim üyesi sayısını ihtiyacı karşılayacak düzeyde artıramadıklarını söyledi. Yeterince kadro verilmemesi nedeniyle ODTÜ’de 100 ila 150 öğretim üyesi açığı oluştuğunu ifade eden Prof. Acar, “Çok sayıda akademisyeni kadrosuzluk nedeniyle ABD ve AB üniversitelerine kaptırıyoruz. ODTÜ’ye giremediği için akademisyenlerimizi MIT’e, Stanford’a göndermek zorunda kaldık. Öğretim üyesi eksikliği yüzünden AB ve TÜBİTAK projelerinin çoğunu alamıyoruz” dedi. Prof. Acar, eğitimin kalitesinin yükselmesi için üniversitelerin bağımsız hale getirilmesi gerektiğini söyledi.