S&P'nin dün Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi sonrası sert yükselen dolar/TL, Türkiye genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesinin ardından tarihi zirveyi gördü. Güne 3.0590 seviyesinden başlayan dolar/TL 3.0947'yi görerek rekor tazeledi. Dolar kuru şu an 3.08 lira seviyesinde işlem görüyor.

BORSA'DA KAYIPLAR YÜZDE 4'E YAKLAŞTI


Güne olağanüstü hal (OHAL) ilanı ve kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's tarafından not indirimi sonrası düşüşle başlayan BIST-100'de  kayıplar yüzde 4'e yaklaştı. Açılıştan bu yana kademeli olarak gerileyen BIST-100 endeksi yüzde 3.94 kayıpla 71,951.08 puana kadar gerileyen endeks saat 1052 itibarıyla yüzde 3.4 kayıpla 72,351 puanda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P de dün kapanış sonrasında yatırım yapılabilir düzeyin altında derecelendirdiği Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirdi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek OHAL kararından önce dün alınacak kararın piyasalara negatif bir etkisi olmayacağını belirterek yatırımcılara açıklamalarda bulunmuştu.

Şimşek OHAL kararının ilan edilmesinin ardından Twitter'dan yaptığı açıklamalarda, sıradan vatandaşın hayatının ve işletmelerin bu karardan etkilenmeyeceğini, piyasa ekonomisine bağlı olduklarını söyledi.

hp21ph2



TÜFENKCİ: VATANDAŞLAR ENDİŞE ETMESİN



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "MGK ve Bakanlar Kurulu toplantıları sonrasında ilan edilen OHAL kararı vatandaşımızın hayatında hiçbir olumsuzluğa yol açmayacaktır." dedi. Tüfenkci twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Aksine bu karar devletimizin işleyişine hız kazandıracaktır. Vatandaşlarımız hiçbir surette endişeye kapılmasın." şeklinde görüş belirtti.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise NTV'ye yaptığı açıklamada, "Dolar/TL kuru 3.1'i bile görmedi. Bu seviyelere seçim zamanı bile yaklaşmıştık, dolayısıyla hem dövizde hem faizde ciddi ataklar olmadı" diye konuştu. Dolar dün tarihi rekorunu kırarken bugün de tarihi rekorunu tazeledi.

DOLAR 3,10'U GÖRÜR MÜ?



Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türk lirası; S&P’nin not indirimi ve Bakanlar Kurulu’nun 3 ay süreyle OHAL ilan etmesi nedeniyle tarihinin en dip seviyelerine gerilediğini belirterek "Dolar/TL’nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Akşam saatlerinde S&P’nin kredi notumuzu indirmesinin ardından başlayan alımlarla beraber; tarihi zirve seviyesi de aşılında yeni alımlar için iştah oluştu. Bu hareket sonrasında ise kurda psikilojik eşik seviyelerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz 3,10 seviyesine yakınsadığımızı görmekteyiz. Tabii bu seviyelerden 3,06’ya doğru geri çekilmeye de temkinli yaklaşmak gerekli, çünkü bunlar piyasa oynaklığı dahilinde hareketler.

Benzer hareket önceki gün dolar/TL 3,06’yı direnç olarak test ettikten sonra 3,06 – 3,01 aralığında yaşanmıştı. Şimdi ise 3,06 – 3,05 bölgesinin destek olma ihtimali var. Bu bölge üzerinde kurun kalmaya devam etmesi durumunda yukarı yönlü riskler de masada kalacaktır. Kısa vadede oluşabilecek olumsuz piyasa hareketlerine karşı hazırlıklı olunmalıdır. Darbe girişimi ve sonrasında olan gelişmeler eşiğinde, Türk lirası için riskler ortadan henüz kalkmamıştır. Türk lirası hafta başlangıcından beri dolara karşı en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimidir ve TL’nin durumu diğer gelişmekte olan ülke para birimlerini de aşağı çekmektedir" dedi.

DİĞER KURULUŞLARI ETKİLEYEBİLİR



Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, not indirme kararının diğer kuruluşları da etkileyebileceğini belirterek, "Türkiye’nin S&P ile resmi anlaşmasının olmaması gelişmenin önemini azaltsa da başta Moody’s olmak üzere diğer kredi derecelendirme kuruluşları üzerindeki not baskısını arttıracaktır. Moodys Türkiye’nin not görünümünü 5 Ağustos günü açıklayacak. S& P sonrası Moodys’nde benzer hamle gerçekleştirebileceği beklentisi Dolar TL paritesinin yeni rekor seviyeye yükselmesinde etkili oldu." dedi.