Türkiye’de iş kazalarının önü bir türlü kesilemiyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile karşılaştırıldığında ölümlü iş kazalarında Türkiye açık ara önde gidiyor.

Yasal düzenlemelerin eksikliği, işyerlerinde alınması gereken güvenlik önlemlerinin işveren tarafından maliyet olarak görülmesi, önlem ve denetim mekanizmalarının eksikliği iş kazalarında meydana gelen ölümlerin gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Sadece temmuz ayında yaşanan iş kazalarında 133 işçi hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 7 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 1.049 oldu.

İLK SIRADA İNŞAAT GELİYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, bu ölümler daha çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye, metal, maden sektöründe yaşanıyor. İlk 7 ayda ölen işçilerin 63’ü kadın, 970’i erkek, 35’i çocuk, 252’si emekli çalışan, 22’si göçmen.

Ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 20’si inşaat sektöründe oldu ve 13 işçi ‘yüksekten düşme’ sonucu hayatını kaybetti. İSİG verilerine göre, 2002’den 2016 yılının Temmuz ayına kadar olan dönemde yani yaklaşık 15.5 yılda yaşamını yitiren çalışanların sayısı da 17 bini aşarak 17 bin 234”e ulaştı.



4 KAZADAN 1’İ KAYIT ALTINDA

Öte yandan, DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin hazırladığı İş Cinayetleri ve Kayıtdışılık Raporu’na göre, her 4 iş kazasından sadece biri kayıt altına alınırken meslek hastalıkları neredeyse yok sayılıyor. Rapor kayıtdışı iş kazasının en çok küçük işletmelerde olduğunu gösteriyor.

Medya Takip Ajansı Interpress’in üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan incelemesine göre, 2016 yılbaşından bu yana geçen altı aylık sürede yazılı basında iş kazaları ile ilgili 15 bin 895 haber çıktığı belirlendi. İş kazaları sonucu ölümler ile alakalı da yazılı basına son altı ayda 3 bin 653 haber yansıdığı saptandı.