Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Suudi Arabistan'ın İran karşısındaki sert tutumunu yumuşatmasıyla, düşük petrol fiyatlarına gelen tepkiler üzerine 2008 yılından bu yana ilk defa,üretimin
sınırlandırılması anlaşmasına vardı. İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, "OPEC bugün nadiren görülen bir karar verdi...İki buçuk yılın ardından OPEC piyasayı yönetebilmek için bir görüş birliğine vardı" ifadelerini kullandı.

Zanganeh ve OPEC üyesi diğer ülkelerin petrol bakanları üretimin günlük 32.5-33.0 milyon varil arasında sınırlandırılması konusunda anlaşmaya vardı. Zanganeh, "Üretimin günlük 700,000 varil düşürülmesi için anlaşmaya vardık" dedi. Alınan bu karar geçtiğimiz yıl bırakılan OPEC üretim tavan seviyesini yeniden devreye sokacak. Fakat bu karara rağmen hangi ülkenin ne kadar petrol üreteceğine Kasım ayında yapılacak bir sonraki OPEC toplantısında karar verilecek. Bu toplantıda üretimin kısılması teklifi Rusya gibi OPEC üyesi olmayan diğer ülkelere de yapılabilir.

İLGİLİ HABERDünyanın petrol kaynakları kuruyorDünyanın petrol kaynakları kuruyor
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, Salı günü yaptığı bir açıklamada İran, Nijerya ve Libya'nın "mantıklı olan maksimum seviyelerde" üretim yapmasına izin verileceğini belirtti.

Bu açıklama daha önce yalnızca OPEC üyesi olan ve olmayan üreticilerin de katılması durumunda üretimi sınırlandıracağını söyleyen Riyad'ın duruşunda bir değişikliğe işaret ediyor. İran, Avrupa Birliği yaptırımlarından sonra üretim miktarını yeniden toparlama sürecinde olmasından dolayı bu tür üretim sınırlamalarının dışında bırakılması gerektiğini savunuyordu.

TÜRKİYE REKOR KIRMIŞTI?


Türkiye 2015 yılında ham petrol ithalatında rekor kırmıştı. 2015’te ham petrol ithalatı yaklaşık 25 milyon 66 bin ton olarak gerçekleşmişti. Ortalama bir benzinli otomobilin deposu 250-260 TL'ye doluyor.

REUTERS