Türk hisse senetleri piyasası, darbe girişimi sonrası geçen haftaki sert düşüşün ardından doğan iskontolu fiyatlardan alım fırsatının ve global risk iştahının desteğiyle yüzde 3'ün üzerinde alıcılı seyrediyor.

BIST-100 endeksi geçen hafta boyunca darbe girişimi, sonrasında ilan edilen OHAL ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarıyla sert gerilemiş; endekste haftalık kayıp yüzde 13'i geçmişti.

Endeks saat 14:00 itibariyle yüzde 3.08 yükselişle 73,945 puanda seyrediyor. Alımlar endeksin geneline yayılırken; bankacılık endeksi yüzde 3.08, sınai endeks  ise yüzde 3.15 artıda.

TL EN ÇOK DEĞERLENEN PARA BİRİMİ


24 gelişmekte olan para birimi arasında Lira, bugün en çok değer kazanan oldu. Saat 13:30 itibariyle Borsa İstanbul 100'de 97'in hissesi yükseldi. Bu rakam, Şubat 2016'dan bu yana en büyük şirket sayısı bazından yükseliş oldu.

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, "Geçen hafta sonu itibariyle MSCI tüm dünya endeksinin Brexit sonrası tüm kayıpları koyması ve bizim önümüzdeki 12 ay için beklenen iskonto oranımızın tarihi düşük seviyelere gelmesi ile alım
yönünde fırsat yaratması risk iştahının artmasına imkan sağlamakta" dedi ve ekledi:

"Yurtiçi gündemin görece sakin konumu ve bu hafta ne Fed ne de BOJ'dan piyasaların risk iştahını azaltacak bir beklentiye sahip olunmaması bu görünümü desteklemekte. İşlem hacminin yaklaşık 2 milyar TL seviyesinde olması da alımların gücüne işaret ediyor."

Atılal, kısa vadede global risk iştahında keskin bir bozulma olmaması, içeride de haber akışı ve gündemin sakinleşmeye devam etmesinin mevcut toparlanma ve tepki çabasının daha güçlenmesine neden olacağını söyledi.

Türkiye CDS'leri ve 10 yıllık tahvil faizinin de risk iştahında toparlanmaya işaret ettiğini belirten Atılal, bunda hükümetin ekonominin ivmelenmesi için açıkladığı ve açıklayacağı tedbirlerin ana etmenler olarak dikkat çektiğini söyledi.

OLUMLU MESAJLAR


Darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başta olmak üzere hükümet yetkilileri arka arkaya, mali disiplinden taviz verilmeyeceği ve reformların uygulanmaya devam edileceği yönünde mesajlar vermişti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ilave ekonomik teşvik önlemlerinin alınacağını açıklaması ve Fed'in yarın başlayarak Çarşamba günü sonlanacak olan iki günlük politika toplantısı sonrası vereceği mesajlar piyasalarda daha fazla parasal destek
beklentisini artırdı.

ABD'de açıklanan olumlu ekonomik veriler de küresel risk iştahını desteklerken; Asya borsaları, Birleşik Krallık'ın Haziran'daki referandum sonrası Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde aldığı kararın yarattığı endişelerin azalmasıyla dokuz ayın zirvesine yakın seviyelerde.