YURDAGÜL UYGUN / sozcu.com.tr

Dün Fed başkanlarının Haziran’da faiz artırımına dair işaret vermesi, piyasalarda satış baskısına yol açarak, gelişen para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Küresel piyasalardaki bu gelişmelerin yanına, Davutoğlu-Erdoğan gerginliği de eklenince, dün sabah 2.80 seviyesinde bulunan dolar kuru akşam saatlerinde 2.85’lere kadar yükseldi.

Piyasalar Erdoğan’ın muhtarlar toplantısını da yakından izlerken, görüşmenin geç başlamasıyla öğle saatlerinde dolarda hızlı yükseliş yaşandı ve 2.87’yi gördü. Dolar kuru saat 15:35 itibariyle 2.8605 seviyesinde seyrediyor.

Dolardaki yükselişi değerlendiren A1 Capital Menkul Değerler Direktörü  Belgin Maviş, dolar kuru için en üstte verdikleri 2.84 direncinin hızlı bir şekilde delindiğini belirterek, “Bu, tamamen iç siyasi gündem kaygılarının yaşandığı bir süreç. Dolar endeksinin 95’in altına inmesiyle başlayan doların değer kaybı tüm yabancı para birimleri karşısında hissedilir bir şekilde devam ediyor. Bizde yaşanan yukarı yönlü hareketin nedeni ise dün sayın Davutoğlu’nun yapmış olduğu konuşmaların veda şeklinde algılanması ve Davutoğlu’nun her ne kadar ‘son kararımı vermedim’ şeklinde açıklamaları. Piyasalarda bugün akşam saatlerinde cumhurbaşkanıyla bir araya geleceği toplantı öncesinde yaşanan bir tsunami var şuanda” dedi.

MUHTARLAR TOPLANTISI ÇOK ÖNEMLİ


Erdoğan’ın Davutoğlu görüşmesi öncesinde muhtarlarla külliyede bir araya geleceği toplantıda yapacağı açıklamaların piyasalara yön verebileceğini belirten Maviş, şöyle devam etti: “Bu açıklamaları önemsiyoruz. Bu saate kadar dolarda yukarı yönlü hareket, borsada da sert satış baskısı etkisini gösterecektir. Dolardaki yukarı yönlü hareketlerde 2.8650-2,8720 seviyelerini takip ediyor olacağız. Ve BİST’te de 80 bin psikolojik noktasının kırılıp kırılamayacağı bize göre oldukça önemli. Olumsuz gelişmeler durumda olası istifa, siyasi gerginlik ve benzeri gelişmeler durumunda borsanın 80 bin seviyesinin hızla kırılarak, 78 bin 78 bin 500 e çekilmesi olasılıklar dahilinde. Dolar endeksinde aşağı yönlü harekete rağmen, içeride 2.79’dan başlayan ve 2.86’nın üzerine hızlı bir şekilde gelmesiyle devam eden bu süreç, siyasi tansiyonunda azalma olmadığı sürece dolar kurunda 2.8250-2,8720 aralığında sert ve seri hareketler görebiliriz.”

BUNLAR MONTE CARLO İŞLERİ…


Sözcü Gazetesi Yazarı Ege Cansen de siyasi gerilimin dövizi fırlattığını belirterek, “Dolar değil, döviz fırladı. Zaten sepet kur 3 liraya kadar düşmüştü. Piyasalarda pek açıklaması olmayan bir bahar havası vardı. ‘Türkiye ekonomisine bahar ekonomisi geldi’ şeklinde bir üfürükten yorum vardı. Piyasalarda insanlar zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek birbirini gaza getirir. Nitekim borsada pazartesi günü yükselmiş hisse senedini satan ve o gün akşam hatta dün sabah dolar alan kimi insanlar yüzde 3 pazara kazandı. Bazen bu dalgalanmalar manipülasyon da kokuyor. Bunlar Monte Carlo işleri… Umarız bu yapay bahar havasından, yaz gelirken kışa girmeyiz” diye konuştu.