YURDAGÜL UYGUN / sozcu.com.tr

Geçen haftayı 2.80 düzeyinde kapatan ve haftanın ilk gününde 2.78’i de gören dolar kuru, küresel piyasalar ve siyasette yaşanan gelişmelerin etkisiyle Salı günü yükselişe geçti ve 2.85’i gördü. Çarşamba günü ise siyasi arenadaki gerginliğin artması ve AKP’nin kongreye gideceğinin açıklanmasıyla dolar kuru 2.9775’i gördü.

Bu arada Cuma günü 85 bin seviyesinde bulunan BİST ise pazartesi günü 83 bin 830 puana gerilerken, Salı günü 81 bin, Çarşamba günü 79 bine geriledi. Geçen haftanın son gününü 3.20 seviyesinden kapatan Euro ise Salı günü 3.27, Çarşamba günü ise 3.40’a yükseldi. Piyasaların hareketlenmesinde ilk neden küresel piyasalardaki risk iştahındaki düşüş olurken, siyasi arenadaki gelişmeler doları ateşledi. Türk Lirası dün son 8 yılın en sert kaybını yaşadı.

100 BİN LİRA NE OLDU?


Salı günü 100 bin lirası olan bir kişinin 2.80’den dolar alıp, Çarşamba akşamı 2.97’den sattığını düşündüğümüzde dolara yatırım tam 6 bin lira gelir sağladı.

DUYUM MU ALDILAR?


Elbette piyasaların bu kadar karıştığı bir ortamda da kazanan ve kaybeden yatırımcılar oldu. Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanların büyük bir bölümü, piyasadaki bu gelişmeleri önceden haber alabilecek, çok büyük aracı kurumların al-sat masasında yer alan yabancı yatırımcıların kazanç sağladığını söyledi.

BAHAR HAVASI YARATILDI


Küresel piyasalarda negatif faiz oranı uygulamasıyla birlikte gelişen ülkelere şubat ayından beri talebin arttığını, Mart ve Nisan ayında Türkiye’ye akışın hızlandığını kaydeden uzmanlar, bu yatırımcıların uzun vadeli geldiğini ve politik riskleri fiyatlayarak alım yapmadıklarına dikkat çekti. Yatırımcıların bu tür bir politik riski de öngörmediklerini düşünen uzmanlara göre yurtdışında “Türkiye’de getiriler yüksek, ekonomik vergiler iyi geliyor, faiz indirim beklentileri var” şeklinde bahar havası yaratıldığını anlattı.

BUNDAN SONRA BÜYÜK ÇIKIŞ OLABİLİR


Son iki günde piyasadan büyük para çıkışı yaşanmadığına, Türkiye’ye daha yakın, iç dinamikleri daha iyi bilen, politik risklerden haberdar ve duyum alabilecek, fon ve aracı kurumların al-sat işlerini yapanların satış yaptığını belirten uzmanlar, bununla birlikte bundan sonra büyük çıkış olabileceğini kaydetti.

SİYASİ GERİLİM DİPNOTLARDA VARDI


Borsanın 85 bin-87 bin gibi kritik seviyelerde sıkıştığına, ardından da artçının geldiğini anlatan uzmanlar, doların da 2.80’nin altında kalmadığına işaret etti. Son 2-3 gün küresel piyasalara paralel bir seyir izlendiğini, dün akşam gelişen ülkelerden ayrıştığını anlatan uzmanlar, yabancı yatırımcılar için hazırlanan raporlarda cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki gerginliğin dipnot olarak verildiğini söyledi.

Bununla birlikte, piyasanın spekülasyonla beslendiğini ancak hiçbir zaman kanıtlanamayacağını anlatan uzmanlar, borsanın yüzde 65’nin yabancı yatırımcı olduğuna işaret etti.