Enerjisa, Polat, Borusan, Gama, Güriş, Bereket Enerji, Fiba Holding, Çalık, Doğan, Ağaoğlu, Demirel ve Bilgin Elektrik gibi dev kuruluşların yer aldığı Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımcıları, kapasite artışına gitmek için önce TEİAŞ ve Enerji Bakanlığı’na resmi başvuruda bulundu. Ancak yatırım taleplerine bürokrasi aracılığıyla olumsuz yanıt verildi. Bunun üzerine holdingler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a durumu doğrudan anlatmak için randevu istedi. Ancak Albayrak’tan da yanıt gelmeyince, holdingler çareyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazmakta buldular.

Şirketlerin her birinin isimlerinin yer aldığı mektupta, santrallerin kurulu güçlerinin yükseltilmesine olanak sağlayan “kapasite artışı” maddesinin mevcut kanunda olduğu, ancak bu maddenin işletilmeyerek yatırımların engellendiği bildirildi. Kapasite artışıyla enerji üretiminin çok kısa sürede artırılabildiği belirtilen mektupta, aynı enerjinin yeni yatırımla ancak 4 ila 5 yıl sonra üretilmeye başlanabileceği, bunun da büyük bir kaynak kaybına neden olacağı bilgisi verildi.

DEV TASARRUF İMKANI


Holdingler, kapasite artışı sayesinde mevcut yatırımların yanı sıra santral sahalarının, ulaşım yollarının, trafo merkezlerinin ve iletim hatlarının da en yüksek verimlilikle kullanıldığına dikkat çekilen mektupta, “Mevcut altyapı kullanıldığı için ciddi bir özkaynak tasarrufu sağlanmakta ve bu kaynaklar yeni yatırımlara yönlendirilebilmektedir. 2013 ve 2014 yılı içerisinde verilen 1.146 MW kapasite artışı hızla sisteme eklenmeye başlamıştır. Bu ek kapasite ile 5 yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık doğalgaz tasarrufu sağlanmış olacaktır. Ancak buna rağmen, son dönemde yapılan çeşitli düzenlemelerle gerekli koşulları sağlayan santrallere bu imkan verilmemektedir” denildi.

ENGELLER KALDIRILSIN


Yatırımcılar Erdoğan’a taleplerini iletirken, “İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde en büyük görevimizin yatırımlarımıza daha büyük bir hızla devam etmek ve sektöre tereddütle yaklaşmaya başlayan yabancı yatırımcıları da bu sektöre yatırım yapma konusunda yönlendirmek olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, rüzgar enerji sektöründeki kapasite artışı yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması için yardımlarınızı saygı ile arz ederiz” dediler.