Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin FED’in faiz kararından olumsuz etkileneceğinin tartışmasız olduğunu ifade eden Taze, “Son 10 yılda bankacılık sektörünün aktif büyümesinin üçte biri yurtdışından gelen fonlarla sağlandı. FED’in faiz artırması durumunda yukarı çıkan fonlama fiyatları bankaların kârlılıklarını ve risk iştahlarını etkileyecektir” dedi.

“Türkiye’de ve dünyada risklerin arttığının farkında olalım” diyen Taze, “Eski EBİTDA’larla (faiz amortisman ve vergi öncesi kâr) para kazanmak mümkün olmayabilir. Tüm bunların sonucunda daha dikkatli daha seçici olmamız gereken bir dönemdeyiz” uyarısında bulundu. Servet Taze, Şekerbank olarak bir takım konulara öncelik verdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

KREDİLERE GEÇ YANSIR


“FED’in olası faiz artırımında ortalama fonlama maliyeti artacak, likidite daralacak kârlılık aşağı gelecek. Öte yandan jeopolitik risklerden etkilenme olasılığı var. Üçüncü olarak terörün etkileri olacak. Portföyümüzden memnunuz fakat tüm bu oluşan riskleri önümüze aldığımızda bunları da etüt ediyor olmamız lazım.”
Merkez Bankası’nın faiz indirim kararlarının etkilerinin ticari kredilere daha hızlı yansıyacağını kaydeden Taze, orta-uzun vadeli olması nedeniyle bireysel, tüketici ve konut kredilerine ise daha geç yansıyacağını aktardı. Taze, “Merkez Bankası faiz indirse de FED’in olası faiz artırımı swap maliyetlerini artıracağı için, bankaların fonlama maliyetleri beklendiği ölçüde düşmeyebilir” açıklaması yaptı.

VERİMLİLİĞİ ARTIRACAĞIZ


Tüm bankalarda operasyonel maliyetlerde ciddi bir kontrol söz konusu olduğuna değinen Taze, verimliliği artıracak ciddi çalışmalar yapmayı planladıklarını aktardı.
Şekerbank’ta KOBİ ve tarım kredilerinin 8.2 milyar lira toplam kredilerden yüzde 55’lik pay aldığını söyleyen Taze, şu anda 800 bin KOBİ ve tarım müşterisine sahip olduklarını ve önümüzdeki üç yılda ek olarak 650 bin yeni çiftçi ve KOBİ’ye ulaşacağını bildirdi. Taze, 2018 yılına kadar özellikle kırsal bölgelerde olmak üzere 28 bin kadın girişimciyi destekleyeceklerini kaydetti.

SATIŞLAR OLMASA BATIK KREDİ YÜZDE 5'E ÇIKARDI


SERVET Taze, sektörde geri ödenmeyip bankalar tarafından takibe alınan kredi (NPL) oranları hakkında açıklamalar yaptı. Bazı bankaların sorunlu kredilerde varlık yönetim şirketlerine yüksek satışlar yaptıklarına dikkat çeken Taze, “Bu satışlar olmasaydı sektörün NPL oranı yüzde 4.5-5 bandında olabilirdi. Her halükarda bu oranlar bizim için de sektör için de yönetilebilir seviyelerdir” dedi. Tarım kredilerindeki en düşük sorunlu kredi oranının Şekerbank’ta olduğunu aktaran Taze, 2015’de 2 kez NPL satışı yaptıklarını, bu yıl da bir kez daha yapabileceklerini kaydetti.

ÖNCELİK BİZDE TALİP OLABİLİRİZ


Kazak Samruk-Kazyna’nın Şekerbank’taki yüzde 19.37 hissesinin tamamının Kazkommertsbank’a satışı için anlaşma geçen yıl imzalanmış ve Kazkommertsbank’ın da ulaştığı yüzde 30.28 pay ile ana hissedarlardan biri olacağı açıklanmıştı. Kazkommertsbank’ın, Şekerbank’ın sermayesinin yüzde 30.28’inin yeni bir stratejik yatırımcıya satılması için yetki verdiğini de 2015 sonunda açıklamıştı. Servet Taze, Kazak bankanın hisse satışı söylentisi  için “Önalım opsiyon hakkı bizde, talip olabiliriz” dedi.

Taze banka içerisindeki satış söylentileriyle ilgili olarak da, “Bir hisse satışı durumunda her iki tarafın da önalım hakkı var. Teklif olduğunda önalım opsiyon hakkı diğer ana hissedar Şekerbank Munzam Sandığı Vakfı’nda olduğu için onlara gelecek” diye konuştu.