Türkiye geçen yıl 24 Kasım'da Rus uçağını düşürdüğünde turizm sektörü temsilcileri başlarını ellerinin arasına alıp adeta "Eyvah" demişlerdi. O gün Antalya'da bir turizm toplantısının tam ortasında almıştık haberi. İyimser tutum takınanlar, bu sorunun uzun boylu olmayacağına inandırmaya çalışıyorlardı kendilerini, daha gerçekçi olanlar ise turizmde 2016'nın çok zor geçeceğini ta o günden dile getirmeye başlamışlardı bile.

Kaldı ki, Rusya'da yaşanan ekonomik zorluklar yüzünden bu ülke vatandaşları daha az yurtdışı seyahat eder durumdaydılar. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2013 ve 2014 yıllarının tümünde 4.3 ve 4.4 milyon düzeyinde gerçekleştikten sonra, 2015'te 3.6 milyona inmişti. Şimdi uçak düşürülmüştü ve bu durum iki ülke arasında korkulan ölçüde bir krize dönüşürse Rus turisti unutmamız mı gerekecekti...

İLGİLİ HABERSon dakika Rusya'dan flaş turizm kararıSon dakika Rusya'dan flaş turizm kararı


Nitekim öyle oldu. Rusya uçak konusunu geçiştirmeye hiç mi hiç niyetli değildi ve ekonomik yönden Türkiye'ye bunun bedelini ödetmeye kararlıydı.

Türkiye'nin bu ülkeye olan ihracatına yasaklar getirildi, müteahhitlik hizmetlerinde karşımıza büyük engeller çıkarıldı, Türk işçilerin çalışmasına kısıtlamalar konuldu ve belki de en büyük darbe Rus vatandaşlarının Türkiye'ye turist olarak gitmesinin önlenmesiyle vurulmak istendi. Vuruldu da...

Rakamlar ortada. TÜİK'in önceki gün açıkladığı verilere göre Rusya'dan gelen turistlerin sayısı mayıs ayında yüzde 92, ilk beş ayda ise yüzde 83 azaldı. Yani Rusya'dan neredeyse hiç turist gelmez oldu denilebilecek bir azalma yaşanıyordu.

İLGİLİ HABERRusya’dan niye özür diledik?Rusya’dan niye özür diledik?

EN AZ İKİ MİLYAR DOLARLIK KAYIP


Rus turistler, son dört yıl ortalamasına göre Türkiye'de kişi başına 563 dolarlık harcama yapıyor. Rusların kişi başına harcaması 2012'de 556, 2013'te 572, 2014'te 603, geçen yıl ise 521 dolar olarak gerçekleşti.

Bu yıl normal koşullarda Rusya'dan Türkiye'ye 4 milyon turist geleceği varsayılsa, kişi başına 563 dolarlık harcamayla 2.3 milyar dolara yakın bir turizm geliri elde edilmesi söz konusu olacaktı. Oysa Rusya'dan gelenlerin normal seyirle yüzde 90'a yakın azalacağı dikkate alınırsa bu gelir 2 milyar dolar daha az olacaktı.

Bir başka deyişle uçak krizinin yalnızca Rusya açısından ortaya çıkaracağı parasal kayıp turizmde 2 milyar doları bulacaktı.