İşte Türkiye'yi Rusya krizinde zora sokan iki gelişme:


1) TURİSTİ KOMŞUYA KAPTIRDIK


Türkiye ve Mısır turlarının yasaklanması Rusya’da turistler arasında Yunanistan’ın popülerliğinde ciddi artışa yol açtı. Rusya Tur Operatörleri Birliği’nin verilerine göre, Rusya’dan Yunanistan’a turist akışı geçen mart ayında 2015’in aynı dönemine göre yüzde 523 artarak 10 bin 400 kişiye yükseldi.

Yunanistan’ı bu yılın ilk üç ayında ise 20 bin Rusya vatandaşı ziyaret etti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 daha fazla. Rus turistler yıl başından bu yana Yunanistan’da 12 milyon Euro harcadı. Mart ayında yapılan harcamalar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 180 artışla 8 milyon Euro’ya ulaştı. Diğer yandan nisan ayında Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 79.28 azaldı.

2) DOMATES ÜRETİMİNE GEÇTİ


Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. Podelyshev, uçak krizi sonrasında taleplerinde geri adım atmadıklarını söyledi. Özür, tazminat ve sorumluların yargılanmasını istediklerini vurgulayan Podelyshev, Türkiye’ye olan ambargoların süreceğini bildirdi.

Türkiye’den temin edilen domatesin henüz ikame edilemediğini, Rus iç pazarında domates sıkıntısı yaşandığını anlatan Podelyshev, bu sorunu aşmak için sera yatırımlarına başlandığını ve 2 yıl içinde Rusya’nın kendi domatesini yetiştireceğini kaydetti. Başkonsolos, “Her krizden çıkış ve çözüm vardır. Bu krizden de çıkacağız ve çözüm bulacağız” diye konuştu.