Finansmanı İşsizlik Fonu’ndan karşılanan Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında işsizler, 9 ay süreyle çevre temizliği, ağaçlandırma, park düzenlemesi, vadi ve dere ıslahı okulların bakım ve temizliği gibi işlerde asgari ücretle geçici olarak çalıştırılıyor. TYP, işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yoğun
işsizlik yaşanan yerlerde işsizlere geçici iş sağlamak amacıyla uygulanıyor.

Aynı zamanda işsizleri işe alıştırmak amacıyla kullanılan programın son dönemde siyasi amaçlı kullanıldığı iddiaları gündeme geliyordu. Bu iddia Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında çarpıcı biçimde gündeme geldi.

25 ÖĞRENCİLİ OKULA 17 İŞÇİ


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, TYP’nin AKP tarafından siyasi rant için kullanılmaya başlandığını, AKP’den onay verilmeyen işsizlerin işe alınmadığını Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na söyledi. Atıcı, bir ilde 25 öğrencinin olduğu bir okula 17 geçici işçi alındığını kaydetti.

CHP’li Atıcı, işçilerin siyasi çıkarlarla işe alınıp alınmadığına yönelik olarak Meclis’te verdikleri soru önergelerine yanıt alamadıklarını belirtti. CHP’li Musa Çam da Müezzinoğlu’ndan özellikle seçimlerin yapıldığı 2015 yılında kaç kişinin TYP kapsamında işe alındığını sordu.

PARTİ YARARINA DÖNÜŞMÜŞ


Bakan Müezzinoğlu bu soruya karşılık, program kapsamında 2014 yılında 118 bin, 2015 yılında 429 bin, 2016 yılında ise 153 bin işsize 9’ar aylık sürelerle geçici iş verilip maaş ödendiğini açıkladı. Çam, bu verilerin siyasi rantı işaret ettiğini belirtirken, 2015 yılında rekor kıran geçici işe alma rakamlarının 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden kaynaklandığını, TYP’nin seçim döneminde AKP’ye oy toplamak için  kullanıldığını ifade etti. MHP’li Mustafa Kalaycı da programın adeta AKP’ye oy toplama işine dönüştüğünü belirtirken, “Bu,toplum yararına değil, parti yararına programa dönüştü” dedi.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLERE GİDİLECEK


Sert eleştirilere yanıt vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplum yararına çalışma programında önümüzdeki yıldan itibaren köklü değişiklikler yapacaklarını söyledi. Programda kriterlerin değiştirilmesi ve kalıcı istihdama dönüşü sağlayacak bir sistematik üzerinde çalıştıklarını belirten Müezzinoğlu, “Bütün ilçelerimizde veya illerimizde hangi rakamla vereceğiz? Bir sonraki yıl kalıcı istihdama dönüşme oranını artıracağız. Kalıcı istihdama dönüşmüyorsa devamını kalıcı istihdamla endeksleyerek götürmek istiyoruz. Çünkü iki dönem altışar ay, iki dönem dokuzar ay, ondan sonra yine işsiz kalıyorsa, kalıcı istihdama dönüşüme katkı sağlamıyorsa o zaman yalnız geçici bir dönem yaraya merhem oluruz” dedi.