Taylan BÜYÜKŞAHİN

Yılbaşı, Sevgililer Günü, doğum günü ve anneler gününde talep artışı yaşanan pırlantada sahtekarlıklar artıyor. Son dönemde internetteki bazı alışveriş siteleri sahte pırlanta satmaya başladı.

Ayhan Güner


Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, tüketicileri e-ticaret siteleri üzerinden satılan sahte pırlantalar konusunda uyardı. “İnternet sitelerinde gerçek pırlantada kullandığımız 0.50k, F/H gibi terimlere benzer kelime oyunları yapılarak sahte pırlantalar satılıyor” diyen Güner şunları söyledi:

“ÜNLÜ SİTELER YAPIYOR”

“Pırlanta yazıyor ama içeriye bakıyorsun, laboratuvar ortamında üretilmiştir yazıyor. Gerçek pırlanta değil, ancak gerçek fiyatına satıyorlar. Altın yüzüklerde zirkon taşlar vardır. O bile değil. Bunlar, bildiğiniz cam.”
Sahtekarlığı, asıl işi kuyumcu ve mücevhercilik olanlar değil sadece bazı e-ticaret sitelerinin yaptığını vurgulayan Güner, internetten pırlanta alınması durumunda bilinen markaların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Güner şöyle konuştu:
“İnternette satılan ürünlerin yüzde 10’u sahte pırlanta. Bunlar, ismi çok bilinen e-ticaret sitelerinde dahi satılıyor. Kökeni kuyumculuğa dayanan firmalar da internetten satış yapıyor ama onlarda asla sahtecilik yok.”

“TUŞA DEĞİL ÜRÜNE DOKUNUN”

Geçen yıl Sevgililer Günü’nde 25 bin sahte pırlanta satışı tespit edildiğini aktaran Güner, “1970’ten beri laboratuvar ortamında sahte pırlanta üretilebiliyor. Matkap ucu ve elmas cam kesiciler gibi sanayi ürünleri... İnternette satılanlar onlardan bile değersiz. Kuyumcudan satın aldığınızı geri satabilirsiniz ama internetten alınan pırlantayı geri satamazsınız” diye konuştu.
Sahte pırlanta konusunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na da bildirdiklerini söyleyen Güner, “Biz uyarıda bulunduğumuzda internet siteleri hakkında 100 bin şikayet vardı. ‘Ne yapıldı’ diye sorduğumuzda şikâyet sayısı 1 milyon 100 bine çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci şikayet sayısının 6 milyona ulaştığını açıkladı. Biz bazı sahte pırlantaları satın aldık, ihracatçıların kasasında delil olarak saklıyoruz” dedi.
İstanbul Kuyumcular Odası eski Başkanı Alaattin Kameroğlu da sahte pırlanta konusuyla ilgili olarak, “Takı alacaksanız tuşa değil, ürüne dokunun” önerisinde bulundu.