Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu ve Turan Yılmaz'ın haberine göre Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çek veya senedini ödeyemeyen, banka borcu olan firmalara yeniden yapılandırma hakkı getirerek sicillerini temizleme olanağı verdiklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin “Ticarette beyaz bir sayfa açılacak” sözleriyle duyurduğu, sicil affı düzenlemesi TBMM’ye sunuldu. Akşam saatlerinde TBMM’ye gönderilen torba kanun tasarısında, sicil affının yanı sıra; son açıklanan teşvik paketinin düzenlemeleri ve 30 yıldan fazla çalışan memurların emeklilik ikramiyeleri de yer aldı.

[old_news_related_template title="EKK kararları açıklandı" desc="Başbakan Binali Yıldırım cuma günü yapılan EKK ardından alınan kararları açıkladı. Buna göre 250 milyar TL değerinde devlet garantisiyle kredi hacmi oluşturulacak. Verilecek kredilerde KOBİ'ler aslan payını alacak. İş dünyasına SGK prim desteği geliyor, kamu tasarruf oranlarını artıracak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/1111-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/ekk-kararlari-aciklandi-1553930/"]

6 AY ŞARTI


Tasarıda yer alan düzenlemeye göre, sicil affının uygulanması için belli kriterler aranacak. Buna göre yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 6 ay içinde borç ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtlar sicil affı kapsamına girecek. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar, sicil affından yararlanan gerçek ve tüzel kişilere kullandırdıkları kredilerden dolayı cezai sorumuluk taşımayacak.

Tasarıda 30 yıldan fazla hizmeti bulunan memurların emeklilik ikramiyeleri maddesi de yer aldı. Söz konusu düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin ilgili maddeyi iptal etmesi nedeniyle, uzun süredir hükümetin gündemindeydi. Buna göre 30 yıldan fazla hizmeti bulunmasına karşın, 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi ödenen memurlara 1 yıl içinde başvurmaları halinde ödeme yapılacak. Bu durumda 3 ay içinde 7 bin 500 TL’ye kadar ödeme yapılacak, kalan kısım olursa bu da faiziyle birlikte 1 yıl sonra ödenecek.

[old_news_related_template title="GSS borcu nasıl silinir? GSS affı için son gün ne zaman?" desc="Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu sildirmek isteyenler için gün doğdu. Peki, GSS borcu affı için ve gerlir testi için son gün ne zaman?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/gss-borcu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/gss-borcu-nasil-silinir-gss-affi-icin-son-gun-ne-zaman-1567953/"]

TAŞERONA KADRO TASLAĞI TAMAM


Maliye Bakanı Naci Ağbal, yasa taslağını da kurumlarla paylaştıklarını belirterek görüşlerin ardından tekrar Bakanlar Kurulu’nda ele alacaklarını belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşerona kadro verilmesinin mutfak çalışmasında belli bir aşamaya gelindiğini açıkladı. Bu konudaki taslak çalışmasını kurumlarla paylaştıklarını belirten Ağbal, “Kurumlarımızdan da gelecek görüşlere göre belli bir noktaya getirdikten sonra tekrar Bakanlar Kurulunda değerlendireceğiz” dedi. Ağbal, CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya’nın önceki günkü bütçe görüşmelerinde gündeme taşıdığı taşerona kadro konusunda şöyle konuştu:

“Taşeron firma yanında çalışan arkadaşlarımızla ilgili görevli bakanlık olarak biz çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili başta Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili bakanlıklarla birlikte çalışmaları yürüttük. Sağlık Bakanlığıyla, üniversitelerle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla ve taşeron firma elemanı çalıştıran diğer kamu kurumlarından bilgileri topladık. Geçiş düzenlemesine personelin tanımını yapma konusunda ek çalışmalarımız oldu. Çünkü kurumlarda birbirinden çok farklı sözleşme türleri var”

Bir geçiş düzenlemesinin mutlaka bir başlangıç tarihi olması gerektiğini belirten Ağbal, “Bu tarihin belirlenmesine dönük kurumlardan bilgiler topladık. Bir de kurumsal kapsam olarak hangi kurumlar bu çalışmanın içerisinde olmalıdır? Sadece merkezi yönetim bütçesine dair idareler değil daha geniş bir kapsamda idarelerden bilgileri derledik; mutfak veya teknik çalışmayı belli bir aşamaya getirdik. Yasa taslağı çalışmasını da kurumlarımızla paylaştık. Kurumlarımızdan da gelecek görüşlere göre tekrar Bakanlar Kurulu’nda değerlendireceğiz” dedi.