Sağlık Bakanlığı, sigarayla mücadelede alınacak önlemlerin kapsamını genişletiyor. Önlemler arasında bütün sigara paketlerinin tek renk olmasını öngören ‘beyaz paket’ de tartışmaya açıldı. Sağlık Bakanlığı, sağlık sistemini önemli ölçüde değiştirecek 62 maddelik yeni bir torba tasarı taslağı hazırladı.

ERDOĞAN SÜZER / SÖZCÜ
 

Halen Başbakanlık’ta görüşmeleri devam eden ve önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen taslakta, Avustralya başta olmak üzere dünyada birkaç ülkede uygulanan ve tek tip sigara paketini zorunlu kılan ‘beyaz paket’ maddesi de yer alıyor.

TURİZM SEKTÖRÜ ETKİLENİR


Taslağa göre, tütün ürünleri markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, uyarı mesajları, diğer zorunlu yazı, ibare ve şekiller de dahil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz paket biçiminde piyasaya sunulabilecek. Paketlerin üzerine marka logosu veya markayı çağrıştıracak simge konulamayacak.

Taslakta ‘beyaz paket’ önerisini Başbakanlık’a iletti. Ancak Başbakanlık’ta yapılan görüşmelerde beyaz paket uygulamasının özellikle turizm ve yeme içme sektöründe yaşanan sıkıntıları daha da artırabileceği yönünde görüşlerin oluştuğu, bu nedenle uygulamanın bir süre ertelenebileceği ifade ediliyor. Beyaz paket uygulamasının ertelenme ihtimaline karşın, sigara yasaklarının genişletilmesine yönelik yeni önlemlerin devreye sokulacağı belirtiliyor.

YENİ YASAKLAR GELİYOR


Taslağa göre kamu binaları, hastane bahçeleri, park ve bahçeler, çocuk oyun alanları, ibadethaneler, kamuya açık havuz ve plajlara sigara yasağı gelecek. Lokanta, kahvehane, kafeterya  gibi eğlence yerlerinde sigara içme alanları oluşturulacak ve bu alan tüm açık alanın 4’te 1’inden fazla olamayacak. Üstü açılır kapanır şeklinde dizayn edilen alanlar yeni taslakla artık açık alan değil kapalı alan sayılacak. Sigaralar dışarıdan görünmeyecek şekilde kapalı dolaplarda satışa sunulacak.